SAMSUN

Mideden Beyine Doyma Mesajı 20 Dakikada Gidiyor

 
 412
Mideden Beyine Doyma Mesajı 20 Dakikada Gidiyor - Beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, "Mideden beyine doyma mesajının 20 dakikada gittiğini unutmayınız
Bafra Haber

 |  - Beslenme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, "Mideden beyine doyma mesajının 20 dakikada gittiğini unutmayınız

Ne kadar yavaş tüketirseniz, doyduğunuzu o kadar iyi fark edersiniz" dedi.

Medical Park Samsun Hastanesinde görevli Diyetisyen Mine Özkazanç Akren, yaz aylarında sağlıklı beslenmek için yapılması gerekenler konusunda bilgi verdi. Ramazan ayının sonlarına yaklaşıldığını bu yüzden beslenme kurallarını hatırlamakta fayda olduğunu hatırlatan Diyetisyen Mine Özkazanç, "Ramazanla birlikte değişen yeme-içme alışkanlığımızı, bayramın gelmesi ile birlikte bol tatlılı öğünlere bırakacağız. Bayram döneminde, mümkün olduğunca kontrolü bırakmadan besin çeşitliliğini sağlamalıyız ve tatlıyı fazla tüketmemeliyiz. Bayramdan sonra, bu yaz doğru bir adım atıp, doğru bildiğimiz yanlışlardan uzaklaşarak, yaşam tarzı değişikliği yapıp, sağlık problemlerini önlemek için bir başlangıç yapabiliriz" diye konuştu.

Yaz ayı ile birlikte kıyafetlerin inceldikçe, kışın alınan kiloların vatandaşları rahatsız etmeye başladığını ifade eden Mine Özkazanç Akren, "İşte tam bu dönemde, reklamlarda 'kilo verme dünyasının büyük harikaları' duyurulmaktadır. İştahı baskılayan gözlükler, sihirli kilo verme küpeleri, yağ yakıcı bitkisel ilaçlar, kremler, greyfurt diyeti, pirinç diyeti ve daha birçokları. Tüm bu ürünler veya diyetler kilo vermeyi cazip hale getirmek için tasarlanmıştır. Halen hiç birinin etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Bazıları zararlı bile olabilmektedir. Ve çoğu para tuzağıdır" şeklinde konuştu.

Yaz ayı ile birlikte akşamları daha geç uyumaya başlandığını söyleyen Akren, "Yeteri kadar dinlenemiyoruz. Fiziksel ve ruhsal olarak iyi hissetmenin temelinde iyi dinlenmek vardır. Bu yüzden uyuduğunuz saatin düzenini bozmamaya çalışınız. Ortalama olarak yetişkinlerin günlük 6-8 saat arasında uykuya ihtiyacı olduğunu unutmayınız" ifadelerini kullandı.

Sıcak ve nemli havalarda ve ağır fiziksel aktivitede sıvı kaybının çok daha fazla olduğunu dile getiren Akren, "Su kaybından korunmak ve vücudun normal çalışması için vücut fonksiyonları ile kaybettiğimiz sıvıları yerine koymalıyız. Ağlıklı bireylerde sıvı alımı ve atımı arasında denge vardır. Yeteri kadar sıvı tüketmediğiniz de vücudumuzda susama duygusu gelişir. Susama sıvı ihtiyacının belirtisidir. Fakat bu mekanizma özellikle yaşlılarda, çocuklarda, hastalık durumunda, sıcak havalarda veya ağır fiziksel aktivite durumunda kusursuz olarak işlemeyebilir. Su içmek için susama duygusunu beklemeyin. Özellikle yaz sıcaklarında 8-12 bardak arası su tüketmeyi ihmal etmeyiniz" açıklamasında bulundu.

Tatlı tüketimi konusunda önerilerde bulunan Akren, "Çikolata ve tatlılara karşı büyük bir istek duyuyorsanız bu sizin tatlıya olan düşkünlüğünüzden değil, yağa olan düşkünlüğünüzden olabilir. Özellikle yaz aylarında ağır hamur tatlılarından daha ziyade hafif sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih edebilirsiniz. Fakat yinede, tatlı bir ara öğün için mideniz kazındığında, ilk aklınıza gelen meyve olsun. Meyveler tatlı ihtiyacınızı bastırmanız dışında iyi bir vitamin ve mineral deposudur" dedi.

Havaların ısınması ile birlikte, gıdaların bozulma riskinin arttığını söyleyen Akren, "Yemek yediğiniz yerin gıda hijyeni açısından güvenilir bir yer olmasına dikkat ediniz. Gıda zehirlenmelerinden korunmak için, temizliğine güvenmediğiniz yerlerde, krema, yumurta gibi besinleri içeren çabuk bozulabilen gıdaları tüketmekten kaçınınız. Gittiğiniz lokanta, kafe veya benzeri yerler arasından size menüsü ile daha çok seçme şansı sunan yerleri tercih ediniz" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Mideden Beyine Doyma Mesajı 20 Dakikada Gidiyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0