GÜNDEM

Meclis Süper Marketlere Engel Olamıyor

 
 48
Meclis Süper Marketlere Engel Olamıyor - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Belediyesi Olağan Ekim Ayı Meclis Toplantısının ilk oturumunda gündeme, her mahallede  birden fazla bulunan süper market zincirleri getirildi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Belediyesi Olağan Ekim Ayı Meclis Toplantısının ilk oturumunda gündeme, her mahallede birden fazla bulunan süper market zincirleri getirildi.

Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Hakan Aytünür Meclise dilekçe sunarak süper marketlerin esnafın belini kırdığını ifade etti ve bu konuda bir karar alınmasını istedi. Ancak dilekçeye cevaben Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Alacağımız kararın yasalara uygun olması lazım."    diyerek bu konuda bir karar alınamayacağını söyledi.

Hakan Aytünür, meclise sunduğu dilekçesinde şunlar yer aldı:

Bafra sınırları içerisinde bulunan ulusal marketle ilgili verilmiş olduğum örnek meclis kararı incelemek bundan sonra açılma talebiyle gelecek olan ulusal marketlerin %30 açık otopark zorunluluğu getirilerek yerel esnafımızı korunması için mecliste bu konunun oylanması için önergenin  gündeme alınmasını arz ederim.

Dilekçenin okunması ile Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile Hakan Aytünür arasında süper marketlerle ilgili diyalog yaşandı.

Zihni Şahin :  Bu konuda belli metrekarenin üzerinde olanlar zaten yapmak zorunda ama merkezde olanları zaten metrekare sınırının altında olduğu için açılabiliyor. Büyük bir market olmadığından Öyle bir şart olmadığını ben biliyorum. 

Hakan Aytünür: Başkanım meclis olarak bir karar alabiliriz. Şuana kadar açılanlar esnafın belini zaten kırdı. En azından bundan sonraki açılacak olanların önüne geçebiliriz.

Zihni Şahin: Arkadaşlar biz meclisiz. Burada hukukçu arkadaşlarımız var. Yasaya aykırı bir karar almamız bizi küçültür. Eğer hukuka uygunsa bizim meclisimizdeki MHP ve AK Parti üyeleri bir araya gelir hukuka uygun bir karar alınır. Hukuka uygun olmayan bir karar alınırsa gülerler bize. Emsal konusunda küçük bir ilçe hukuka uygun olmayan yanlış bir karar verdiğinde bu bize emsal olamaz. Hukuku onlar kadar bizde biliyoruz. Gazipaşa Belediyesinden gelen karara ben baktım. O kesinlikle yasal değil. Sende bu konuları bilen birisisin bu konuda araştırıp kaç metrekareye kadar o şartlar isteniyorsa, aksi yapıldığında ben kendimi ortaya koyarım. Ama yarın adam mahkemeye veripde bizi mahcup edecekse böyle bir karar almanın da, kos koca Bafra Belediyesi Meclisini de küçültür diye düşünüyorum.

Hakan Aytünür: Başkanım esnaflarımızı koruyucu bir karar almamız lazım. Kanuna karşı bir  karar alalım demiyorum. Ben araştırıyorum arkadaşlarda araştırsın doğrusu neyse bu konuda bir şeyler yapalım.

Zihni Şahin: Aramızda hukukçular var buyurun lütfen.

Ali Kaplan: Bu konuda alınan yangın merdiveni, otopark gibi kararların marketin alanı değil bulunduğu bina ve bina ruhsatı ile alakalı bence marketlere özel olarak getirilirse o karar mahkemeden geri döner. O bina yapılırken o şartlar yerine getirilmelidir. Sonradan böyle bir şart getiremeyiz. 

Zihni Şahin: Bu kararı Hakan Aytünür, marketler için diyor. Marketlerin sınırları belli bir metrekareye kadar sınırları var. Belli bir metre karenin üzerinde olan marketlere bu şartlar getiriliyor ama sınırın altında olanlara getiremiyorsun. Onun için bir karar alıp mahcup olmaktansa almamak daha iyidir. Ama böyle bir şey geldiğinde ruhsat alma noktasında zorluk çıkarılabilir. Fakat arkadaşlar burada esas konu bina ile ilgili bütün problemleri dükkan sahibi geliyor ruhsatını filan alıyor sonrada kiraya veriyor. Ne olacağını bilemiyorsunuz ki. Bu konuda belediye meclisi ne yapabilir sorarım size. 

Ben şunu da ifade etmek istiyorum, dışarıdan gelen marketlerin açılışına da gitmedim, katılmadım başkan olmadan öncede katılmadım. Hatta o zaman da bu konularla ilgili bakkallarla bir çok kez toplantılar yaptık. Ne yapabiliriz diye çok uğraştık ama maalesef engelleyemedik. Bu konuda Hakan Bey bir karar alma şansımız yok. Ama tabi ki bilinçlendirme adına, yerel esnafa gitme adı altında bir şeyler yapılabilir. Ben Bafralı olmayan marketlere de pek gitmiş değilim. Hatta dershaneden arkadaşlarım süper markete giderlerdi. Bu böyle bir şey ama topluluğun tamamını böyle bir şeye soka şansımız yok. Duyarlılığından dolayıda teşekkür ederim sana. 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Meclis Süper Marketlere Engel Olamıyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0