SAMSUN

Ladik'te Asansörler Tse'ye Emanet

 
 52
Ladik'te Asansörler Tse'ye Emanet - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Ladik Belediyesi arasında, ilçedeki asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda işbirliği protokolü imzalandı
Bafra Haber

 |  - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile Ladik Belediyesi arasında, ilçedeki asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda işbirliği protokolü imzalandı

Protokol imza töreninde konuşan TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca 5 Kasım 2011 tarih ve 28106 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği'ne göre asansörlerin her yıl düzenli olarak periyodik kontrollerinin, akredite olmuş A tipi muayene kuruluşları tarafından yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda Ladik Belediyesi'yle işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bu Protokolle ilgili mevzuat çerçevesinde Ladik Belediyesi mücavir alanı içinde yer alan tüm insan ve yük asansörlerinin yıllık periyodik kontrollerinin TSE tarafından yapılması karara bağlanmıştır" dedi.

Protokol çerçevesinde, Ladik ilçesindeki asansörlerin periyodik kontrollerine süratle başlanacağını belirten Erol Kaygı, "Protokolün uygulanmasında, bina sahip/yöneticileri ve bakımcı (teknik servis)firmalarına da ilgili mevzuatlardan kaynaklı büyük sorumluluklar düşmektedir. Yapılacak kontroller sonucunda, uygunsuzluk bulunmayan asansörler yeşil etiketle (kullanılabilir) işaretlenecektir. Can güvenliği açısından risk oluşturmayan uygunsuzluklar tespit edilen asansörler sarı etiketle işaretlenecektir(bir sonraki periyodik kontrole kadar eksiklikler giderilmek kaydıyla kullanılabilir). Can güvenliği açısından risk oluşturan uygunsuzluklar tespit edilen asansörler kırmızı etiketle işaretlenecektir (uygunsuzluklar giderilene kadar kullanılamaz). Yapılan incelemeye ait bulgular bir rapor halinde, Ladik Belediyemize, bina yöneticisine/sahibine, bakım firmasına gereği için süratle gönderilecektir. Ladik ilçemizde ki ve dolayısıyla tüm bina sahip ve yöneticilerimize hatırlatmak isterim ki, ilgili mevzuat gereği asansör bakım sözleşmesi imzaladıkları firmalarının TSE'den HYB belgesi almış firmalar arasından seçmeleri gerekmekte olup, merdiven altı bakımcılara itibar etmemeleri gerekmektedir. Bu yasal gereği karşılamayan binalardaki asansörlerin periyodik kontrolleri yapılmayacaktır. İlgili mevzuat gereği asansör başvuru sorumluluğu bina yönetici ve sahiplerin de olup, süratle bu sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Hepimizin bildiği gibi kaza hiçbir zaman ben geliyorum demez. Kazanın vakti saati de belli değildir. Hiçbir bina yöneticisi/bina sahibinin bina sakininin hayatını tehlikeye atma lüksü yoktur ve bu bir suçtur. Hali hazır da ilimiz İlkadım ve Atakum ilçelerindeki asansör periyodik kontrolleri kurumumuzca yapılmakta olup, bu iki ilçede son 6 ayda 2 binin üzerinde inceleme gerçekleştirilmiş, uygunsuzluk yani kırmızı etiketle işaretlenen asansörlerin oranı yüzde 80 civarındadır. Bu ilimiz insanı adına ciddi bir risk ve sorundur. Bu soruna tüm taraflar el atmalı işbirliğine gitmelidir" diye konuştu.

İmza töreninde konuşan Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı ise, "Bu kontrollerin yapılmasında ülkemizin milli belgelendirme kuruluşu olan TSE'nin uzun yıllara dayanan birikim ve tecrübesine olan inanç ve güvenimiz tamdır. İnsanımızın can güvenliği bizim en önemli önceliğimiz olup, ilgili mevzuat çerçevesin de, en büyük sorumluluk bina sahip/yöneticilerindedir. Bina sahibi/ yöneticilerinin ivedilikle, kullandıkları asansörlerin periyodik kontrollerinin yaptırılması için, TSE Samsun Asansör Proje Koordinatörlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili yönetmelikte bahse konu yaptırımlar bina sahip/yöneticilerine uygulanmak zorun da kalınacaktır" ifadelerini kullandı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Ladik'te Asansörler Tse'ye Emanet içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0