SAMSUN

Ktae Komitesi Değerlendirme Toplantısı

 
 401
Ktae Komitesi Değerlendirme Toplantısı - Samsun Valisi İbrahim Şahin, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(KTAE) Araştırma Komitesi'nin projelerinin değerlendirildiği 2014 yılı açılış toplantısına katıldı
Bafra Haber

 |  - Samsun Valisi İbrahim Şahin, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü(KTAE) Araştırma Komitesi'nin projelerinin değerlendirildiği 2014 yılı açılış toplantısına katıldı

Gelemen Çiftliği Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya ayrıca Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Tekkeköy Kaymakamı İbrahim Küçük, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. İsmail Sezer ve Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü personeli katıldı.

Enstitü Araştırma Komitesi'nin projelerinin değerlendirildiği 2014 yılı açılış toplantısında ilk olarak Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kibar Ak, enstitü ve enstitüde yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmasında, "Türkiye'de bu tarz tesisleri gördükçe bir taraftan çok hoşumuza gidiyor, bir taraftan da iyi bir tanıtım yapılamıyor diye tedirgin oluyoruz. Açıkçası endişe duyuyorum" dedi.

Türkiye'de tarım ve hayvancılık araştırmalarında çok ciddi paralar harcanarak emek verildiğini belirten Vali Şahin, "Dünyada tarımsal araştırmalar özellikle son yıllarda nüfusun hızla artışı dolayısıyla tarımsal ürünlere de ihtiyacın fazlalığı, gerek hibrit tarzı, gerek farklı tarzda yeni ürünlerin üretildiği veya bir üründen daha fazla ürün elde edilmesi çalışmaları yürüyor. Bunun iki ayağı vardır. Bir taraftan tarımsal ürünler elde edilmeye çalışılırken, diğer taraftan hayvancılık alanında çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Özellikle Türkiye son yılarda tarım ve hayvancılık araştırmalarına çok ciddi paralar harcayarak emek vermektedir. Burada Tarımsal Araştırma Enstitüsü olduğu için tarımsal alanları vurgulamak lazım. Bizim bazı ülkelerden örnek almamız gereken çok şey var. Bir taraftan sanayi ürünlerini ihraç edelim, bu konuda gelişelim, geliştirelim, genişletelim ama diğer taraftan tarımsal alanda çok ciddi gelişmeler içerisinde olmamız gerekiyor. Önümüzdeki dönem içerisinde mücadelenin başında su ve yenilebilir gıdalar olacaktır. Tarımsal ve hayvansal ürünler öne çıkacaktır" diye konuştu.

"HEDEFİMİZ İLK 10 GELİŞMİŞ ÜLKELER ARASINA GİRMEK"

Tarımla uğraşan insanlarında eğitilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Şahin, "İnsanlara toprağı veya suyu daha nasıl verimli kullanırızı öğretmemiz gerekiyor. Bu enstitünün bir vizyonu, bir misyonu olmalı. Önümüzdeki dönem içerisinde somut adımlar atarak en azından biz yöneticilere destek olacak bir takım projelerle bize gelmeniz gerekiyor. Örneğin kesme çiçek konusunda. Samsun aslında iki tane ovanın ortasına yerleşmiş bir kent, bir tarafta Çarşamba Ovası diğer tarafta Bafra Ovası var. Eskiden bu ovalardan tarımsal ürün ihraç ederken, şimdi manavlarımızda ki ürünler dışarıdan gelmektedir. Bütün göstergeler nüfusla eşitleniyor. Onun için bizim ülke olarak hedefimiz ilk 10 gelişmiş ülkeler arasına girmektir. Ama bu sadece sanayide gelişmek değil. Hem sanayide, hem tarımda, hem de tarımsal sanayide gelişmektir. Mutlaka bizim katma değerli ürünleri daha fazla ekonomiye kazandırmamız gerekir. Bu enstitünün yaptığı faaliyetlerin daha vizyoner, önümüzdeki 10 yılı, 20 yılı daha iyi atlatmak adına, hatta 100 yılı daha iyi yakalamak adına önemsiyorum. Biz yöneticiler olarak her zaman sizlerin yanınızda olduğumuzu vurgulamak istiyorum" şeklinde konuştu.

Vali Şahin'in konuşmasının ardından hazırladıkları TÜBİTAK projeleri kabul edilen proje liderleri Dr. Onur Karaağaç, Dr. Erkan Özata, Dr. Gülen Özyazıcı, Mine Aksoy, Cemal Şermet'e, doktora eğitimini tamamlayan Dr. İlyas Deligöz, Dr. Mehtap Özbakır Özer, Dr. Ahmet Yulafçı'ya, tescil ettirdikleri Nevzatbey ekmeklik buğday çeşidinden dolayı Serin İklim Tahılları Birimi adına Hasan Orhan Bayramoğlu'na, tohumluk üretimine katkılarından dolayı Sıcak İklim Tahılları Birimi adına Halil Kapar'a teşekkür plaketleri Vali Şahin ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Toplantıdan sonra Enerji Tarımı Araştırma Merkezini de gezen Vali Şahin, burada biyoyakıt pilot tesisini ve biyoyakıt kalite analiz laboratuvarında incelemelerde bulunarak, Enerji Tarım Araştırma Merkezi Bölüm Başkanı Mustafa Acar'dan burada yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Ktae Komitesi Değerlendirme Toplantısı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0