SAMSUN

Köy Yolları Beton Konforuna Kavuşuyor

 
 311
Köy Yolları Beton Konforuna Kavuşuyor - Samsun Büyükşehir Belediyesi, köy grup yollarının üst yapılarını uzun vadede bozulmayacak kaliteye getirmek için beton yol yapımını sürdürüyor
Bafra Haber

 |  - Samsun Büyükşehir Belediyesi, köy grup yollarının üst yapılarını uzun vadede bozulmayacak kaliteye getirmek için beton yol yapımını sürdürüyor

Şuana kadar köylerde 20 kilometre uzunluğunda beton yol inşaatı gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, 5 yıllık süreçte bin 500 kilometre uzunluğunda beton yıl yapmayı planlıyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, 17 ilçedeki köy grup yollarını Karayolları Teknik Şartnamesi'nde belirtilen özelliklere uygun standarda kavuşturmak, beton yol yapımında belediye kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak amacıyla eğitim semineri düzenledi. Türkiye Çimento Müstahsilleri Derneği'nin katkılarıyla Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen beton yol seminerine Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt, şube müdürleri, şantiye yöneticileri, inşaat teknisyen ve teknikerleri ve müteahhitlerin şantiye şefleri katıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KATÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Vefa Akpınar ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özgür Yaman'ın sunumunda katılımcılar, beton yol yapımıyla ilgili detaylı olarak bilgilendirildi. Seminerde beton yolun asfalt kaplamaya göre daha ucuz ve uzun ömürlü olduğuna dikkat çekildi. Seminerle ilgili değerlendirmede bulunan Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Yurt, seminere beton yol yapımıyla ilgili herkesi çağırarak bilgilendirdiklerini belirterek, "Bu toplantıyı en doğru bilgiyi işin başında olan akademisyenlerden almaları için düzenledik. Zaman içinde bu beton yolla ilgili seminerleri yenileyeceğiz. Yaptığımız uygulamaları kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanabilmek adına hocalarımızla paylaşacak, yerinde göstereceğiz. Beton yol yapacağımız için kaynakların etkin ve verimli kullanılması adına bu ince hesapları, analizleri yapmamız gerekiyordu. Onun için bu seminerlere önem veriyoruz" dedi.

5 YILDA BİN 500 KM BETON YOL YAPILACAK

17 ilçedeki köy grup yollarını beton yollarla kaplayacaklarını anlatan Fen İşleri Daire Başkanı Yurt, "Samsun İl Özel İdaresi ve köy hizmetlerinden bizim envanterimize giren ana yollarda yol üst yapıları çok bozuktu. Bu yolların üst yapılarını standart hale getirebilmek ve Karayolları Teknik Şartnamesi'nde belirtilen özelliklere uygun olarak yolları yeniden inşa edebilmek nakliye mesafelerinden dolayı çok pahalıya mal oluyordu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte mevcut yolların durumlarını standart kaliteye ulaştırmaya yönelik maliyet analizi yaptık. Bu maliyet analizinde gördük ki beton yolun çift katlı sathi kaplamalara göre 4-5 kat daha uzun ömürlü ve bir o kadar da ucuza mal oluyor. Başta yatırım maliyetleri pahalı gibi gözükse de ömrü uzun vadeli olduğu için ucuza çıkıyor. Çünkü asfalt kaplama yolun her yıl bakım onarımının yapılması söz konusu. Biz önümüzdeki 5 yıl içinde 17 ilçenin köylerindeki grup yollarından aşağı yukarı bin 500 kilometresini beton yollarla kaplamayı planlıyoruz. Bununla ilgili çalışmalara şimdiden başladık. Şu ana kadar da 20 kilometrelik beton yol yaptık. Önümüzdeki süreçte beton yol yapımı artan hızla devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Köy Yolları Beton Konforuna Kavuşuyor içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0