GÜNDEM

Köy Enstitüsü Mezunları Anılarını Tazeledi

 
 1241
Köy Enstitüsü Mezunları Anılarını Tazeledi - Bafra`daki Ladik Köy Enstitüsü Mezunları, "Resimlerle okul anıları ve köy enstitüleri" konulu programda bir araya geldi.
Bafra Haber

 |  - Bafra`daki Ladik Köy Enstitüsü Mezunları, "Resimlerle okul anıları ve köy enstitüleri" konulu programda bir araya geldi.

Ladik Köy Enstitüsü mezunu ve Ladik Akpınar Mezunları Derneği (LADER) üyesi Remzi Söylemez ve Kamil Dikmen tarafından organize edilen etkinlik Bafra Öğretmenevinde gerçekleşti.
24 Kasım Öğretmenler Günü münasebeti ile organize edilen program ebediyete göç etmiş eğitim emekçileri ve tüm şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Program, Köy Enstitüsü Mezunlarına Bafra`da öğrencilik yıllarının sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Emekli öğretmen Kamil Dikmen, ``Öğretmenler günü ve haftası dolayısı ile Bafra`daki Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmenlerimizi kendi seslerinden 62 yıl öncesinin anılarını dinlemek onların nezdinde kayıp eğitimcilerimizi anmak için bu tür bir mini bir program yapmak istedik. Eğitim aşamalarında ülkemizdeki Köy Enstitülerinin kalkınmada, eğitimde amaçlarını anlatmak ve dinleyerek anıları tazelemek, onlara olan borcumuzu, saygımızı göstermek istedik. Yaşayanlarımıza sağlıklar diler, merhum eğitimcilerimizi rahmetle anarız.``dedi.

Emekli öğretmen Kamil Dikmen, 62. yılında köy enstitülerinin durumu hakkında da önemli tespitlerde bulundu.

Kamil Dikmen`in konuşmaswı şu şekilde:
Köy Enstitüleri 1940 yılı eğitim Türkiye`sinde eğitim sorunun nasıl çözüm bulunduğunu gerçeğini sergiler. Önce günün gerçekleri bilinmelidir. Eğitim işe yaramalıdır. Fırsat eşitliği olmalıdır. Eğitim birliği olmalıdır. Bilimsel Eğitim olmalıdır. Evrimleri korumalı ve yaygınlaştırmalıdır.

1935`te Bakan Seyfet Arıkan daha sonra Hasan Ali Yücel`dir. İlköğretim Genel Müdürü İ. Hakkı Tonguç`tur. Durum tespiti yapılır. 40 bin köy 35 binin de okul yok. Okullar 3 sınıflı. Köylü yönetime, toplumsal işlere katılmıyor. Her işi devletten bekliyor. Okullu köyle okulsuz köyün pek farkı yok. Hastalıklara tekkelerden çare aranıyor. Tuvalet yok. Köylere sadece okul açmak yetmiyor. Köye yol, su götürmek gerekiyor. Devlet fakir. 3 gencin ikisi savaştan dönmemiş.

Çareler aranıyor. Bütün köylere okul planlanıyor. Eğitim parasız bölgelere göre farklı. İlkokul, Köy Enstitüsü açılıyor. Köye öğretmeni göndermek yetmiyor. Orada yetiştirmeli desteklemeli,  yönlendirmeli. Köy gezici başöğretmenliği oluşturuluyor. Köyler eğitimle değiştirilmeli kalkındırılmalı. Köye sağlık, ekonomik eğitimi de götürülmelidir. Yaşamın köylerde olduğu toplumunda tarımsal eğitim verilmedir.

Devlet köye yapılan hizmetlerde imece geleneğinden yararlanıyor. 1946`ya kadar 20 tane köy enstitüsü kuruluyor. Bölgesel olarak düşünülen okullara belirlenmiş illerden öğrenciler alınıyor. Okullar bin ila altı bin araziler üzerine kuruluyor. Öğretmenler çok yönlü, nitelikli, üreten insanlar olarak yetiştiriliyor. Eğitim, yaparak yaşayarak, iş içerisinde ve üretim için veriliyor.

Kültürel sanatsal eğitime de önem veriliyor. Çeşitli ülkelerin seçkin eserleri Türkçeye çevriliyor. Birçok ülkeye araştırmaya, eğitime insan gönderiliyor. Müzik, resim, edebiyat gibi kültürel, sanatsal alanlarda Türkiye`nin yüz akı onurlu sanatçıları yetişiyor.

75 yıldır Köy Enstitülerinden söz ediliyorsa bunun nedeni; ülkenin, bölgenin ihtiyaçlarına cevap veren, bilimsel, demokratik, ezber bozmayan düşünceye saygılı ama sorgulayan, bilimsel şüpheciliği taşıyan onurlu insanlar yetiştirmesindendir.

Konuşmadan sonra ise LADER  mezunu öğretmenlerin okul yılları ve anıları resimlerle sinevizyon eşliğinde gösterimi yapıldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Köy Enstitüsü Mezunları Anılarını Tazeledi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0