SAMSUN

Kosova'dan Türk İş Adamlarına Yatırım Çağrısı

 
 358
Kosova'dan Türk İş Adamlarına Yatırım Çağrısı - Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, Samsun'un Bafra ilçesinde bir dizi ziyaretlerde bulundu
Bafra Haber

 |  - Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, Samsun'un Bafra ilçesinde bir dizi ziyaretlerde bulundu

Kaymakamlık ve belediyeyi ziyaret eden Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nı da ziyaret ederek, fikir alışverişinde bulundu. Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Kosovalılar Derneği Başkanı Sebahattin Gün ile birlikte Bafra Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden Kosova Diaspora Bakanı İbrahim Makolli, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası ile de işbirliği yapılması taraftarı olduklarını söyledi. Oda Başkanı Başer tarafından karşılanan Makolli, burada yaptığı konuşmada, iyi olan bu ilişkilerin daha da geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi. Bakan Makolli, "Türkiye, Kosova'ya yapmış olduğu yatırımlardan dolayı önemli bir yere sahiptir. Kosova'ya yapılan 3 büyük yatırım Türkiye tarafından yapılmıştır. Havaalanı, otoyollar ve aynı zamanda Kosova'da enerjinin dağıtımını bir Türk şirketi üslenmiş bulunmaktadır. Kosova'da Türk girişimcilerin, yatırımcıların gittikçe sayısı artmaktadır. Ve biz Türk yatırımcılarının Kosova'da yatırım yapmasını istiyoruz. Kosova Türk yatırımcılar içinde cazip olan bir yerdir. Tekstil, gıda ve diğer sanayi alanlarında Kosova zaten ürünlerinin birçoğunu yurt dışından ithal etmektedir. Bizim Türkiye ile serbest ticaret anlaşmamız var. Bu serbest ticaret anlaşması Türkiye'den Kosova'ya, Kosova'dan da Türkiye 'ye ticaretin daha rahat ve kolay olmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda Bafra Ticaret Odası ile de iş birliği yapılması taraftarıyım. Bafra Ticaret Odası olarak çok kısa zamanda Kosova'yı ziyaret ederek yatırımlarla ilgili yasalarla ilgili daha yakından görerek tanışmanızı sizden bekliyoruz. Yurt dışından Kosova'nın ithal ettiği mallar konusunda Türkiye 3 veya 4. sırada yer alıyor. Biz daha çok Kosova'da gelip imalat yapacak yatırımcılar bekliyoruz, bununla ilgileniyoruz. Kosova Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyeleri ile gümrüksüz ve kotasız Kosova'da üretilmek şartıyla 'madein Kosova' yazılmak şartıyla Kosova'da üretilen her mal Avrupa Birliği ülkelerine hem gümrüksüz hem kotasız satış olması yolunda anlaşmalarımız var. Amerika ve Japonya ile de böyle bir anlaşmamız var. Türkiye'den Kosova'ya yatırım yapılırsa her malı rahatlıkla gümrüksüz ve kotasız satabilir. Şu da yapılabilir burada üretilen bazı ürünlerin tamamı değil son yarım hali Kosova'da sonlandırılması sonucunda Kosova'dan diğer ülkelere gümrüksüz, vergisiz ve kotasız olarak satılabilir. Kosova'daki bütün belediyeler Kosova'da imalatı yapılması şartıyla ücretsiz arsa vermektedir. Çünkü Avrupa Birliği ülkeleri Kosova'ya daha yakın" dedi.

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başer ise, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanıyım. Avrupa Birliği il ticaretler, Avrupa Birliği ile ilişkiler ve Avrupa ile ilgili de taleplerimiz var. Onlarla ilgili çalışmalarımız var. Kosova'da bulunan Ticaret Odası ve Türk iş adamlarının olduğu dernekler var biz onların iletişim adresleri bize geldiği zaman onlarla irtibat kuracağız. İkinci olarak onların bizden talepleri onlar Türkiye'den ne beklenti içindeler. Bizde bunları bilirsek oraya götüreceğimiz insanları o sektörlerden seçeriz Kosova'ya gideriz. Muhataplarımızla görüşürüz bizim götürdüğümüz insanlarda orayı görürler ve bundan sonra yatırım ve iş birliği ve ticaret gelişmesi sağlanır diye düşünüyorum" diye konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kosova'dan Türk İş Adamlarına Yatırım Çağrısı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0