SAMSUN

Kocaman: "Ahiliğin Gayesi Ahlaklı Bir Toplum"

 
 243
Kocaman: "Ahiliğin Gayesi Ahlaklı Bir Toplum" - Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, Ahiliğin gayesinin zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve ahlaklı bir toplum düzeni getirmek olduğunu söyledi
Bafra Haber

 |  - Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, Ahiliğin gayesinin zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve ahlaklı bir toplum düzeni getirmek olduğunu söyledi

22 - 27 Eylül 2014 tarihleri arasında Ahilik Haftası'nın kutlanacağını belirten Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, "Ahilik 13. yüzyılın ilk yarısından itibaren Anadolu'da, Balkanlarda ve Kırım'da yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek anlamında yetişmelerini ve ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan, Kırşehir'de kabri bulunan Ahi Evran tarafından kurulmuş özel bir kültürel esnaf örgütlenmesidir" dedi.

Ahi Evran'ın ilk ciddi teşkilatlanmayı Kayseri'de yaptığını belirten Kocaman, "Moğollar Kayseri'yi zaptedip büyük bir katliam gerçekleştirmişler, Ahi Evran bunun üzerine direniş hattını Kırşehir'e çekmiştir. Büyük manevi mimarlardan olan Ahi Evran Veli, Türk toplumu için bugün de geçerli, hatta tüm insanlık için önem arz eden çok güçlü kaideler koymuş ve bu kaideler sadece esnafımızın uyması gereken kurallar olmakla kalmamış insanlığın kuralları olarak bugünlere kadar gelmiştir. Ahiliğin gayesi zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, halk ile devlet arasında iyi ilişkiler kurarak sosyal adaleti gerçekleştirmek ve ahlaklı bir toplum düzeni getirmektir" diye konuştu.

Ahiliğin zengin fakir ayrımı yapmadığını ifade eden Kocaman, "Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik düşüncesini kurulduğu Ahi birliklerini batıdaki ve doğudaki benzer teşkilatlardan ayıran özellik, din adamlarının da devlet adamlarının da Ahiler üzerinde herhangi bir etkisinin olmayışıdır. Bunun sonucu olarak Ahilik, günümüz sivil toplum kuruluşlarının en eski modelidir. Bir anlamda gerçek STK'dır. Ahinin eli açık olmalı, yani cömert olmalı. Kapısı açık olmalı, yani konuksever olmalı. Sofrası açık olmalı, yani aç geleni tok döndürmelidir. Kapalı olanlar ise, gözü kapalı olmalı, yani kimseye kötü bakmamalı, kimsenin ayıbını göstermemeli. Dili bağlı olmalı, yani kimseye kötü söz söylememeli. Beli bağlı olmalı, yani kimsenin ırzına, namusuna, haysiyetine, şerefine göz dikmemelidir" şeklinde konuştu.

Ticaret İl Müdürlüğü 25 Eylül 2014 perşembe günü saat 15.00'te Kurtuluş Yolu üzerinde Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında vatandaşlara etli pilav ve tatlı ikramı yapacak.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kocaman: "Ahiliğin Gayesi Ahlaklı Bir Toplum" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0