SAMSUN

Kırımız Et Tüketimi Uyarası

 
 284
Kırımız Et Tüketimi Uyarası - Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr
Bafra Haber

 |  - Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr

M. Emin Dinççağ, Kurban Bayramı yaklaşırken kırmızı et tüketimiyle ilgili çeşitli bilgiler verdi.

Çocuklara, hamilelere, bebek emziren annelere, kansızlık çekenlere, ameliyat sonrası nekahat döneminde olanlara kırmızı etle birlikte taze sebze ve meyve tüketilmesi önerilen beslenme şekli olduğunu hatırlatan Halk Sağlığı Uzmanı Dr.M. Emin Dinççağ, "Gut hastalarına, kalp krizi geçirmiş olanlara, koroner kalp hastalarına, LDL kolesterolü yüksek olanlara daha az kırmızı et tüketimi önerilir" dedi.

Dr. Dinççağ, şu bilgileri verdi: "Kurban Bayramı dolayısıyla sofralarımızda daha çok kırmızı et bulacağız. Son zamanlarda kırmızı et tüketimi konusunda halkımızın kafası karışık, her kafadan bir ses çıkıyor. Kırmızı et yemek zararlı mı? Kimler daha az kırmızı et tüketmelidir? Vücudumuzun proteine ihtiyacı vardır. Protein, hücrelerimizin yapı taşlarıdır. Pek çok kimyasal tepkimeyi yürüten enzimlerin çalışması proteinlere bağlıdır. Kırmızı et, kaliteli protein kaynağıdır. Yine A,D,E,K vitaminlerinin hepsi kırmızı ette bulunur. Kalsiyum, çinko, B12 vitamini, vücudumuz için çok gerekli birçok esansiyel aminoasit ette bulunur. Onun için kırmızı et, insan beslenmesinde en değerli gıdalardan biridir. Özellikle anemi (kansızlık) çekenlerin, çocukların, gebelerin, B12 eksikliği tespit edilen hastaların bol kırmızı et tüketmelerinde fayda vardır."

KİMLER KIRMIZI ET TÜKETMEMELİDİR?

Dr. M. Emin Dinççağ, kırımız eti kimlerin tüketmesi gerektiğini sıralayarak, "Kırmızı et, çok miktarda doymuş yağ da içerir. LDL kolesterolü yüksek olanların, koroner kalp hastalığı olanların, kalp krizi geçirmiş olanların, yüksek tansiyon hastalarının, Gut hastalarının, daha az kırmızı et tüketmeleri gerekir. Bu tür sağlık sorunu olanların kıyma gibi, haşlanmış et olarak, ölçülü kırmızı et tüketmeleri önerilir. Sakatat adı verilen, karaciğer, böbrek, dalak ve kokoreç yapılan hayvan bağırsaklarında da kolesterol içeriği yüksek olduğu için, kalp damar hastalarının bu gıdaları hiç tüketmemeleri önerilir. Yine, iç yağı adı verilen, hayvan yağları kalp damar hastaları için ciddi sakınca oluşturan gıdalardandır. Eti ızgarada pişirme ve haşlama olarak tüketmek daha doğrudur. Kızartma yapılması, hem A,D,E,K vitaminlerinin azalmasına neden olacağı için hem de yağ içeriğini artıracağından bu türlü tüketilmesi önerilmez. Etteki vitaminlerin daha iyi emilebilmesi, vücuda faydalı olabilmesi için de sebzelerle birlikte pişirilmeleri sağlık açısından daha faydalıdır. Az tuzlu yenilmesi da sağlık açısından daha faydalıdır. Nane, kekik, biber gibi baharatlarla birlikte hazırlanabilir" diye konuştu.

Dr. Dinççağ açıklamasını söyle tamamladı: "Yapılan araştırmalarda sürekli hayvansal gıda tüketenlerde daha çok sağlık sorunu tespit edilmiştir. Bunun, posa bırakmayan gıdaların insan bağırsağı için risk taşıyacağı şeklinde yorumlanmasına sebep olmuştur. Bu sakıncaları en aza indirmek için sebzelerle birlikte pişirilmesinin, salata gibi taze sebzelerle birlikte yenilmelerinin bu sakıncaları gidereceği bilinmektedir."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kırımız Et Tüketimi Uyarası içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0