GÜNDEM

Kaymakam Arslan Fener Köyünde

 
 120
Kaymakam Arslan Fener Köyünde - Bafra Kaymakamı Halis Arslan Fener köyünde bulunan Bafra deniz fenerini ziyaret etti.
Bafra Haber

 |  - Bafra Kaymakamı Halis Arslan Fener köyünde bulunan Bafra deniz fenerini ziyaret etti.

Samsun'un en kuzey noktasındaki Bafra Burnunda 1880 yılında Fransızlar tarafından yapılan deniz fenerinin bakımını ve bekçiliğini, yaklaşık bir asırdır aynı aile yürütüyor.

Yıllardan bu yana fenerin bakımını ve bekçiliğini yapan üçüncü kuşak olan yetkililer Kaymakam Halis Arslan`a açıklamalarda bulundular.

 Kızılırmak'ın denize döküldüğü mevkide, Fransızlar tarafından 1880 yılında demir boru kazıklar çakılarak inşa edilen Bafra Deniz Feneri'nin bekçiliğini ve bakımını, 1919 yılından bu yana Özkan ailesinin bireyleri yapıyor.

Deniz feneri bekçiliğinin, babadan oğula geçen mesleklerden biri olduğu belirtilerek Bafra Deniz Feneri'nin "içerisinde bekçi bulunan" nadir fenerlerden biri olduğu anlatıldı.

"Bafra Deniz Feneri, Osmanlı döneminde 1880 yılında Fransız müteahhitler tarafından Kızılırmak'ın denize döküldüğü yerdeki delta üzerinde Halisburnu mevkisine inşa edilmiştir. Daha sonra yöre fenerden dolayı Fener köyü adını almıştır. 1919 yılından bugüne kadar da kuşaktan kuşağa aynı akrabalar arasında bakımı yapılmaktadır. Böyle de devam edecektir.

Fenerin dünyada üç örneği var

Ailesinin neredeyse bir asırdır koruduğu fenerin kültürel ve tarihi özelliği bulunduğuna değinen Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Fener, 1880 yılında gemiyle Fransa'dan bir bütün halinde gelmiş. Bu fenerin dünyada üç örneği var. Kurulduğunda denizde olan bu fener, 1919 yılında denizden 500 metre karaya doğru, yani şimdiki yerine alınmış. Bulunduğu arazinin delta olması nedeniyle demir boru kazıklar çakılarak bunun üzerine yapılmıştır. Silindirik çelik kule çevresinde çelik çatma profillerle tamamen çelik konstrüksiyon olarak inşa edilmiştir. Bu dönemlerde Recep Özkan Trabzon'un Sürmene ilçesinden gelerek fenerin inşaatında çalışmış. Daha sonra da dönemin yetkilileri, dedemi 1919 yılında buraya bekçi olarak atamışlar. O günden beri bu fenerin bütün bakım ve bekçiliğini aynı ailenin fertleri olarak bizler yapıyoruz. Karadeniz'de bu mevkide seyreden gemiler için çok önemli bir rota feneridir.''

Teknolojiye uyum sağladı

Fenerin kulesinin denizden yüksekliğinin 25 metre olduğunu ve her 5 saniyede bir ışık verdiğini vurgulayan Özkan, ''Fener ilk olarak gaz yağı ile çalıştırılmış. Daha sonra asetilen gazına çevrilmiş. Şimdi ise elektrik enerjisi ile çalışıyor. Teknolojiye uyum sağladı. Halen 500 watlık lamba ile aydınlatma sağlanmakta" ifadelerini kullandı. Fener bekçiliğinin zor ve zahmetli bir iş olduğunu belirten Özkan, geçmişte günde 5 kez fenerin kulesine çıktıklarını ancak teknoloji sayesinde şimdi kontrol için sadece bir kez çıktıklarını anlattı. 

Yapılan açıklamalardan sonra Bafra Kaymakamı Halis Arslan fenere çıkarak  106 merdiven sonrasında fenerin direk yandığı yerden denize doğru baktı.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Kaymakam Arslan Fener Köyünde içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0