SAMSUN

Karın Ve Kasık Fıtıklarına Yamalı Tedavi

 
 181
Karın Ve Kasık Fıtıklarına Yamalı Tedavi - Günümüzde karın ve kasın fıtıklarının yama ile tedavi edildiğini ifade eden Yrd
Bafra Haber

 |  - Günümüzde karın ve kasın fıtıklarının yama ile tedavi edildiğini ifade eden Yrd

Doç. Dr Savaş Yürüker, tekrarlayan fıtıklarda kullanılacak yamaların cerrahi teknikler kadar önemli olduğunu söyledi.

Karın ve kasık fıtığının, karın içi organlarının karın duvarındaki bir açıklıktan karın dışına doğru çıkmasıyla meydana geldiğini belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Yürüker, doğumsal bir zayıflık ya da daha önce yapılan bir ameliyat yerinin karın içi basıncının arttığı durumlarda açılarak fıtığa sebep olabileceğini söyledi. Ağır iş yapmak, hamilelik, kabızlık, prostat hastalığı, astım-bronşit-KOAH gibi akciğer hastalıkları ve kilo almanın karın içi basıncını artırarak fıtığın oluşmasını kolaylaştırdığını kaydeden Yürükler, oluşan bu fıtığın ameliyat dışında tedavisi olmadığını açıkladı. Ayakta ve ıkınınca dışarı çıkan fıtığın, yatınca tekrar karın içine girdiğini dile getiren Yürükler, karın içi organlarının fıtığın içinde sıkışması durumunda ise acil ameliyat gerekebileceğini söyledi.

"FITIK ALANI YAMA İLE ONARILMAKTADIR"

Fıtık alanının güçlü dikişlerle dikilmesinin eskiden en çok yapılan tedavi yöntemi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Savaş Yürüker, "Günümüzde bu yöntem fıtığın sık tekrarlaması yüzünden büyük oranda terk edilmiştir. Bunun yerine artık fıtık alanı yama ile onarılmaktadır. Fıtığın oluşumunu artıran nedenlerin ortadan kaldırılamadığı durumlarda, örneğin akciğer hastalığı, standart bir yamalı onarım yeterli olamayabilir. Bu yüzden birçok farklı ameliyat tekniği geliştirilmiş ve fıtık alanının daha güçlü onarılması sağlanmıştır. Önden onarım, arkadan onarım, açık onarım ve kapalı onarım gibi birçok farklı yöntemle fıtık ameliyatları yapılmaktadır. Tekrarlayan fıtıklarda kullanılacak yamalar da cerrahi teknik kadar önemlidir. Karın içine konacak yamalar, standart yamalara göre çok pahalı özel ürünlerdir ve standart yamalar gibi maalesef her sağlık kuruluşunda bulunmamaktadır. Yamalar fıtığın tekrarlamasını azaltmasına rağmen, tekrarlayan fıtık yine de önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir. Çünkü tekrarlayan fıtıklarda her cerrahi girişim hasta için bir risk oluşturmaktadır. Tekrarlama sayısı arttıkça fıtığın onarımı zorlaşmakta ve tedavi şansı azalmaktadır. Bazı hastalarda yamalara ait sorunlar da olabilmektedir. Yama yabancı cisim gibi reaksiyon vererek hem akıntı hem de fıtığın tekrarlamasına neden olabilmektedir. Bu hastalarda mevcut yamanın çıkarılıp, yeniden yamalı ya da yamasız fıtık onarımı yapılması gerekir. Bu yüzden tekrarlayan fıtık olgularında standart yamalı onarım yerine, özel yama ve güncel cerrahi teknik imkanlarının olduğu merkezlerde tedavi olmaları gereklidir" dedi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Karın Ve Kasık Fıtıklarına Yamalı Tedavi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0