SAMSUN

Karayolu Trafik Güvenliği Haftası

 
 110
Karayolu Trafik Güvenliği Haftası - Samsun'da 02-10 Mayıs Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle etkinlik düzenlendi
Bafra Haber

 |  - Samsun'da 02-10 Mayıs Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle etkinlik düzenlendi

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Jandarma Komutanı J.Albay Hacı Demirezen, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, vali yardımcıları, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, kamu kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Etkinlik öncesi konuşan Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Samsun Şube Başkanı Dursun Kavuran, "En ideal trafik yasasını yapsak da, en yaygın uygulamaları gerçekleştirsek de, en ekonomik ve en güvenilir ulaşım imkanlarını sağlasak da göz ardı edemeyeceğimiz insan davranışlarını geliştirmedikçe ve geliştiremedikçe hiçbir yere varmamız mümkün değildir. Trafik kazaları açısından ülkemiz dünya devletleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Ülkemizde her 30 saniyede bir trafik kazası meydana gelmekte, her gün ortalama 20 vatandaşımız olay yerinde hayatını kaybetmekte, yılda 10 bin vatandaşımız trafik kazasında ölmektedir. Yüzlerce vatandaşımızda yaralanıp sakat kalmaktadır" dedi.

YAVUZ: "HEDEF, 2020 YILINDAKİ TRAFİKTEKİ ÖLÜM ORANLARINI YÜZDE 50 AZALTMAK"

Trafik haftasındaki amaçlarının vatandaşların dikkatini trafik konusu üzerine çekerek bu konuda daha duyarlı bir toplum oluşturmak istediklerini belirten İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, "Şu anda ülkemizde öncelikle ele alınması gereken sorunlardan birisi de trafik kazalarıdır. Her yıl ülkemizde meydana gelen trafik kazaları sonucunda binlerce insanımız hayatını kaybetmekte, on binlercesi yaralanmakta veya sakat kalmaktadır. Milyarlarca liralık da maddi hasar meydana gelmektedir. Bu trafik kazaların çok büyük bir bölümü, trafik kurallarını önemsememenin ve uymamanın sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Trafik kazaların meydana gelmesinde etkili olan başlıca kural ihlalleri olarak aşırı hız, yakın takip, alkollü araç kullanmak, trafik ışıklarına ve işaretlerine uymamak, uykusuz ve yorgun bir şekilde araç kullanmak sayılabilir. Bununla birlikte emniyet kemerinin kullanımının kaza sonucu ölüm ve yaralanma riskini azalttığı da göz ardı edilmemelidir. Trafik kazası nedeniyle meydana gelen ölüm oranlarının 2020 yılına kadar yüzde 50 azaltılması hedeflenerek bu hedefe ulaşabilmek için Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı hazırlanmış ve 2012 yılında Başbakanlık genelgesi ile uygulamaya konulmuştur" diye konuştu.

Dünyada trafik kurallarına uyan ülkelerin daha gelişmiş ve çağdaş ülkeler olduğunu ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Hatta bazı ülkeler trafik lambalarını bile söndürdüler. Mesela İspanya'da belli yerlerde trafik lambalarını söndürerek insanların birbirine saygı duyarak yol almalarını sağlıyorlar. Bunlar Türkiye'de de olacak. Ama biz son dönemlerde ekonomik durumunun iyileşmesi, refah düzeyinin yükselmesi dolayısıyla araç sayısı her geçen gün artmaktadır. Bölünmüş yollar şuanda 15-16 bin kilometreyi buldu ama bölünmüş yoldaki araç karşı şeritten gelen araçla kaza yapıyor. Halbuki bölünmüş yoldaki amaç, bölünmüş yoldaki araç ile karşıdan gelen aracın çarpışmamasıdır. Onun için çocukların bu anlamda biraz daha duyarlı olmaları gerekiyor. Belli yerlerde hız kontrolleri yapılıyor. Hız kontrollerini gördüğümüzde frene basıyoruz, 70 kilometre ise aracımızın hızını 70 kilometreye indiriyoruz ama kontrolü geçtikten sonra 140 kilometreye çıkıyoruz. Başka yerde 90 kilometre hız limiti varsa kilometremizi düşürüyoruz ve o kontrolü geçtikten sonra da yine hızımızı arttırıyoruz. Aslında 2 radarın arasındaki aldığı hız limitinin ortalaması alınıyor. Onun için biz mutlak suretle hıza uyacağız ve etrafımızdaki insanlarında uymasını sağlayacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Karayolu Trafik Güvenliği Haftası nedeniyle yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi. Ardından Vali Şahin ve beraberindekiler simülatör aracı incelediler. Araç ile birlikte dönen öğrenciler zor anlar yaşadılar.

Ardından Vali Şahin sarhoş etkisi yapan gözlüğü gözüne takarak futbol topu ile minyatür kaleye şut çekti. Alkol gözlüğüyle boş kaleye şut atan Vali Şahin, topu yanlardan auta attı.

Daha sonra stantları gezen protokol, sergilenen malzemeler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Karayolu Trafik Güvenliği Haftası içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0