GÜNDEM

Hıdırellez Kutlaması Festivale Dönüştü

 
 243
Hıdırellez Kutlaması Festivale Dönüştü - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 6 Mayıs Hıdırellez kutlamaları Bafra Kaymakamlığı bünyesinde düzenlenen festivalle kutlandı.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 6 Mayıs Hıdırellez kutlamaları Bafra Kaymakamlığı bünyesinde düzenlenen festivalle kutlandı.

İnanışa göre iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandıran, zorluklarda yardımcı olan ve bolluğa kavuşturan Hızır`ın, İlyas peygamberle buluştuğu 6 Mayıs Tarihinde binlere yıldır ülkemizde kutlanan Hıdırellez Bafra Kaymakamlığı bünyesinde Bafra Halk Eğitim Müdürlüğü Organizasyonunda ilçeye bağlı Hıdırellez Köyünde kutlandı.

Bafra Kaymakamlığı bünyesinde festival olarak 1.si kutlanan Hıdırellez Şenlikleri, köylülerin ve protokolün Bafra Kaymakamı Halis Arslan`ı köy meydanında karşılamasıyla başladı.

Köy meydanında Kaymakam Arslan`ı karşılayan köylüler davul zurna eşliğinde halay çekti ve şenlik alanına kadar kaymakam eşliğinde yürüdüler.

Kaymakam Halis Arslan, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu ve Köy Muhtarı Erdoğan Bölük tarafından festivalin açılış kurdelesi kesildi ve Halis Arslan ile Zihni Şahin`in yaktığı Hıdırellez ateşinden Kaymakam Arslan ve Zihni Şahin`in ardından bütün protokol üyeleri atladı.

Hıdırellez ateşinin ardından şenlik alanının girişinde koş kurban edildi. Bafra ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner tarafından Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven ve Köy Muhtarı Erdoğan Bölük`ün alnına kan sürüldü.

Kurban kesiminin ardından 6 Mayısta günahların silindiği inancıyla küçük çocukları salıncakta salladırlar ve Kaymakam Arslan ile heyeti yumurtaların haşlandığı kazanın başına giderek haşlanmış yumurtaları tokuşturdular ve gülüşmeler yaşandı. Kaymakam Halis Arslan basın mensuplarını es geçmeyerek şenliğe katılan bütün basın mensuplarıyla yumurta tokuşturarak haşlanmış yumurta hediye etti.

Yumurta tokuşturulmasından sonra Protokol bereketi simgeleyen toprağa tohum atarak üzerlerini ellerine aldıkları kazmalarla kapattılar.

Şenlikte Muhtar Erdoğan Bölük`ün hoş geldiniz konuşmasının ardından konuşma yapan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, "Hıdırellez Türk toplumunda bir dini veya milli bayram gibi kendiliğinden kutlanan bir bahar bayramıdır. O bakımdan hepinizin bahar bayramını kutlarım. Bugün Bafra`nın ne kadar mesire alanı varsa hepsi dolu gezip görebilirsiniz. Bütün insanlarımız organize ile değil tamamen kendi imkanlarıyla bu günü iyi bir şekilde kutlamakta ve değerlendirmektedir. Zorlamayla bayramlar olmuyor, fakat halkımız kendi kendine bu Hıdırellez`i yüzyıllardır kutlmaktadır." dedi.

Kaymakam Halis Arslan ise, "Adı Hıdırellez olan bu köyde 2 yüzyıl önce böyle bir etkinlik yapılmış. 2 yüzyıl sonra olsa bile bu köyde tekrar bir Hızırellez etkinliği yapılıyor. Bu gün burada bir istek, bir haykırış, temenni, bir dilek var. Bu istek iyiye, güzele, doğruya, berekete, huzura dönük bir istektir. Allah bütün dileklerimizi kabul etsin inşallah. Bafra`mızın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizinde çeşitli yörelerinde Hıdırellez etkin bir şekilde kutlanmaktadır. Burada aslında bir töre bir gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Töreler, gelenekler geçmişimizin kökleridir. Geçmişimize sahip çıkmazsak geleceğimize yön veremeyiz. O bakımdan bu gün burada geçmişimizin köküne bir su damlatacağız, can suyu evreceğiz inşallah bu can suyu sayesinde bu gelenek burada yeşerecek ve kök salacaktır." ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından minik güreşçiler protokolü selamlayarak güreş turnuvası yaptılar. Turnuva sonucu 1. olan Murat Olgun, 2. olan Sefa Sel ve yarışma 3.leri Alaattin Çakır ve Furkan Yıldız`a ödülleri Kaymakam Halis Arslan, Belediye Başkanı Zihni Şahin ve Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu tarafından takdim edildi.

Festivalde Bafra Musiki Cemiyeti Halk Oyunları ekibi ve Sürmeli Köyü Halk Oyunu ekibi gösterisi ile devam eden şenlik çeşitli etkinliklerle devam etti.

 

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Hıdırellez Kutlaması Festivale Dönüştü içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0