SAMSUN

Her 8 Kadından 1'i Meme Kanseri Riski Altında

 
 294
Her 8 Kadından 1'i Meme Kanseri Riski Altında - Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr
Bafra Haber

 |  - Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr

Dilek Erdem, bir kadının yaşam boyu meme kanseri riskinin yüzde 12 olduğunu, bunun da her 8 kadından birinde meme kanseri görülmesi anlamına geldiğini söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Dilek Erdem "meme kanseri" hakkında bilgi verdi. Dr. Erdem açıklamasında, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserdir. Sıklığı giderek artmakta ancak meme kanserinden ölüm azalmaktadır. Bunun nedeni de erken teşhis ve tarama yöntemleri ile daha etkili tedavilerdir. Bir kadının yaşam boyu meme kanseri riski yüzde 12'dir. Bu da her 8 kadından birinde meme kanseri görülmesi anlamına gelir" dedi.

Meme kanserinin büyük bir kısmının nedeninin bilinmediğini söyleyen Dr. Dilek Erdem, "Ancak birçok risk faktörü tanımlanmıştır. Bu risk faktörlerinden bazıları; kadın cinsiyet, artan yaş, genç meme kanseri aile öyküsü, erken adet görme, geç menopoza girme, ilk çocuğu geç yaşta doğurma, uzun süren hormonal tedaviler, daha önce göğüs duvarına ışın almış olmak, memenin bazı iyi huylu hastalıkları, mamografik olarak meme yoğunluğunun artmış olarak görünmesi ve genetik mutasyonlardır. Kadın olmak ve artan yaş dışındaki tüm faktörler meme kanserinin gelişiminde sadece ufak rollere sahiptir" diye konuştu.

Uzm. Dr. Dilek Erdem şöyle devam etti: "Ailesinde güçlü bir meme kanseri öyküsü bulunan kadınlar rehberler doğrultusunda incelenmeli ve meme kanserinden korunma stratejilerini erken yaşta uygulamaya başlamalıdır. Meme kanserine sahip yakın akrabaların sayısı, yakınlık derecesi, meme kanserine yakalanma yaşı önemlidir. Meme kanseri yaşı ne kadar erken ise ailevi kanser olma olasılığı o kadar artar. Akrabalık açısından özellikle anne, kız kardeşler, teyze ve teyze kızları önem kazanır. Bu öyküye sahip kişilerin meme muayene ve taramaları daha erken yaşlara çekilmelidir. Meme kanserinde var olan benign (iyi huylu) hastalıkların mutlaka yakın takip edilmesi gereklidir. Kadınların memeleri konusunda dikkatli ve bilinçli olmaları ve de memelerdeki en ufak bir değişikliği sağlık uzmanları ile en kısa zamanda paylaşmaları gereklidir."

Her kadının yılda en az bir kere meme muayenesi yaptırması gerektiğini belirten Dr. Dilek Erdem sözlerini şöyle tamamladı: "40 yaş üstü kadınlarda yıllık meme muayenesi ve tarama mamografisi önerilir. Yıllık tarama mamografiler, hastalığın erken evrede teşhisini sağlarken aynı zamanda hastanın daha az agresif tedaviler ve daha geniş tedavi imkanlarına sahip olmasını sağlar. Yıllık mamografinin daha iyi sonuçlar doğuracağı düşünülmektedir çünkü mamografi meme muayenesinden 2 yıl önce memedeki lezyonu saptayabilme özelliğine sahiptir."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Her 8 Kadından 1'i Meme Kanseri Riski Altında içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0