SAMSUN

Fındıkta Rekolte Tartışması

 
 185
Fındıkta Rekolte Tartışması - Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Türkiye İhracatçılar Biriliği'nin açıkladığı rekolte tahmininin gerçeği yansıtmadığını söyledi
Bafra Haber

 |  - Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Türkiye İhracatçılar Biriliği'nin açıkladığı rekolte tahmininin gerçeği yansıtmadığını söyledi

1 Ağustos itibariyle Türkiye'de fındık hasat sezonu başlıyor. Ağustos ayından itibaren fındıklar bahçelerden toplanmaya başlanacak. Geçen sene meydana gelen zirai don olayları bu sene yaşanmadı. Çiftçi bu sene fındıkta küllenme hastalığı ile uğraştı. Bu sene de fındık ocaklarında bazı dallarda neredeyse hiç fındık yok. Çiftçiler ve yapılan araştırmalara göre bu sene fındık rekoltesi geçen seneye göre daha fazla olacak.

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, fındıkta hasat sezonunun yaklaşması ile birlikte açıklamalarda bulundu. Tütüncü, "Fındık üretiminde bu sene bir artış var ama İhracatçılar Birliği'nin açıkladığı kadar yok" dedi.

Bu sene rekoltenin 550 bin ton ile 600 bin ton arasında değişebileceğini belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Fındık sezonunun başlamasından sonra rekolteyle ilgili bir hazırlık çalışmamız oldu. Hasat zamanı geldi. 1 Ağustos itibariyle fındıklar toplanmaya başlanacak. Çiftçilerimiz son hazırlıklarını tamamlamak üzere. Bahçelerdeki otlar temizlendi. Türkiye İhracatçılar Birliği, Tüketiciler Birliği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hazırladığı rekolte çalışmaları var. Türkiye İhracatçılar Birliği yakın zamanda bir rekolte açıklaması yaptı. İhracatçılar Birliği'nin açıkladığı rekolte çok yüksek. Türkiye'de bu açıklanan kadar fındık olmadığını beyan ediyoruz. Son zamanlarda fındıkta küllenme hastalığı başladı. Ağaçlardan aldığımız 5 dalın 3'ü dolu, 2'si boş çıkıyor. Uzun süredir devam eden sıcaklar biraz daha devam ederse fındıkta eksilme daha da devam edecek" diye konuştu.

"FINDIK 24 LİRAYA KADAR YÜKSELMEZ"

"Türkiye Ziraat Odaları Birliği yapmış olduğu rekolte çalışmasında Türkiye genelinde 550 bin ton fındık olduğunu tespit etti" diyen Tütüncü şöyle konuştu: "Bu çalışma 16 ilde yapıldı. Direkt bahçelerde dalında yapıldı bu incelemeler. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı rekolte çalışmasında Türkiye genelinde 600 bin ton fındık olduğu tespit edildi. Bu rekolte 3 aşağı 5 yukarı bizim tespitimizle birbirini dengeliyor. Ama İhracatçılar Birliği'nin yayınlamış olduğu 700-800 bin ton fındık rekoltesinin Türkiye'de olması mümkün değil. İhracatçılar Birliği'nin kendine göre haklı yönleri var. Rekolteyi Türkiye'de yüksek göstererek ilk fındık satışında fiyatların düşürülmesini hedefliyorlar. Biz de zaten bunun doğru olmadığını biliyoruz. 1 kilo fındık çiftçimize bahçeleme ve diğer faaliyetlerle birlikte 5 liraya mal oluyor. Bu sene fındığın pazara indiği ilk günlerde kilo fiyatının 13 liradan aşağıya inmemesini umut ediyoruz. Geçen sene fındık hasadı kilosu 10 liradan başladı. Rekolte geçen sene çok azdı. 10 liradan başlayan fındık satışları 24 liraya kadar çıkarak tavan yaptı. Bu sene fındık satışlarının en az 13 liradan başlayıp 24 liranın aşağısında bir fiyata satılacağını düşünüyorum. Bu sene fındığın fiyatı 24 liraya kadar yükselmez. Çünkü bu sene rekolte geçen seneye oranla biraz daha fazla. Geçen sene rekolte 400 bin civarındaydı. Bu sene 550-600 bin ton rekolte bekliyoruz."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Fındıkta Rekolte Tartışması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0