SAMSUN

Dr. Dinççağ: "Sağlıkta Yeni Bir Bilimsel Anlayış Gerekli"

 
 103
Dr. Dinççağ: "Sağlıkta YeniBir Bilimsel Anlayış Gerekli" - SAMSUN (İHA) – Eski Samsun Tabip Odası Başkanı ve Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr
Bafra Haber

 |  - SAMSUN (İHA) – Eski Samsun Tabip Odası Başkanı ve Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr

M. Emin Dinççağ, sağlıkta yeni bir bilimsel anlayış gerektiğini belirterek, "Sağlık hizmetlerinde kalite tartışılmalı ve en iyisine ulaşabilmek amaç olmalıdır" dedi.

Binaların yüksek ve konforlu olması, reklam tabelalarının çok olmasının sağlıkta kalite ölçüsü olmadığını hatırlatan Dr. Dinççağ, "Sağlık hizmetlerinde kalite ne demektir? Sağlık hizmetlerine kolay ulaşabilmek kalitenin bir ölçüsü olabilir ancak az maliyet ile daha verimli hizmet sunabilmek, daha az ilaç israfı, hastanın hastanede yatış süresinin daha az olması, acil hastaya en kısa sürede müdahale kalitenin ölçülerindendir. Kaliteli sağlık hizmetinde hastanın etik ve bilimsel ölçülerde muayene ve tedavisi esastır. Endikasyon dışı sağlık uygulamaları kaliteli bir sağlık hizmetinde olmaz. Sağlık hizmetleri reklama gerek duymaz. Burada tanıtım hizmetlerini kastetmiyorum. Tanıtım başka reklam başka. Zira reklamın olduğu yerde bilim dışı, duygusal uygulamalar öne çıkabilir. Onun için hekimlerin bu konuda tartışması, meslek odalarının fikir üretmesi zorunluluktur" diye konuştu.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde sağlık hizmetlerinde denetimi sağlık sigortalarının yaptığına dikkat çeken Dr. M. Emin Dinççağ, "Hasta için yapılan tedaviyi ve maliyetini tartışan, gerektiğinde hekimi uyaran denetleyici bir kuruluş olarak sağlık sisteminin kalite denetimini sağlık sigortaları yapmaktadır. Ama bunun etik ve daha sağlıklı olabilmesi için hekim örgütlerinin, tabip odalarının bu tartışmanın içinde olması gereklidir. Sağlık hizmetlerinde yeni açılan sağlık kuruluşları, hizmete ulaşmanın kolaylaşması yanında sağlık hizmetlerinde kalitenin tartışılması hem vatandaş açısından hem de devlet bütçesi açısından gereklidir. Gelecekte duygusal ve bilimsel olmayan hukuki ve tıbbi sorunlar ile karşılaşmadan bu konuda ciddi tartışma ortamı yaratılmalıdır" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Dr. Dinççağ: "Sağlıkta Yeni Bir Bilimsel Anlayış Gerekli" içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0