SAMSUN

Çilek Yetiştiriciliğinde Samsun'da Yeni Çeşitler

 
 270
Çilek Yetiştiriciliğinde Samsun'da Yeni Çeşitler - TÜBİTAK projesi kapsamında Samsun'da 10 çilek çeşidi denediklerini söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof
Bafra Haber

 |  - TÜBİTAK projesi kapsamında Samsun'da 10 çilek çeşidi denediklerini söyleyen Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof

Dr. Leyla Demirsoy, çalışmayla birlikte açık ortamda monterey, örtü altında ise fortuna çilek türünden iyi sonuç aldıklarını söyledi.

1990 yılından beri çilekle ilgili araştırmalara devam ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Leyla Demirsoy, "Çilek yetiştiriciliği Karadeniz Bölgesi için uygun bir yetiştiricilik dalı. Yaptığımız çalışmalardan sonra çilek bölgede biraz daha fazla üretilmeye başlandı. Son yıllarda Türkiye'ye verim ve kalitesi öncekilere göre üstün olan yeni çilek çeşitleri girdi. Bölgemizde bu çeşitlerin adaptasyonları yapılmamıştı. Yapmış olduğumuz bir TÜBİTAK projesiyle birçoğu yeni olan 10 farklı çilek çeşidinin verim ve kalite açısından bölgemizdeki performanslarını inceledik. Bu çilek çeşitlerini hem açıkta hem örtü altında denemeye aldık. Denemenin sonuçları belli oldu. Çalışmamızda özellikle nötr gün çeşitleri için bu bölgenin iyi olabileceği gözüküyor" dedi.

MONTEREYİN ÖRTÜ ALTINDA DA BAŞARILI OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ

Yapılan denemelere göre açık alanda monterey isimli çilek çeşidinin iyi sonuç verdiğini söyleyen Demirsoy, "Montereyin yanında albion, rubigem gibi çeşitlerin de iyi sonuçlar verdiği görüldü. Özellikle montereyden bitki başına 1 kilonun üstünde verim alındığı görüldü. Ayrıca monterey ve albion gibi nötr gün çeşitlerinin uzun bir hasat periyotuna sahip olduğu görüldü. Bunlarda yaklaşık 5 ay gibi bir süreyle hasat devam etti. Tabi bunda geçen yılın iklim şartları da etkili oldu. Yaptığımız araştırmada örtü altında ise fortuna, festival ve rubigem gibi çeşitlerin iyi sonuç verdiğini gördük. Yine açıkta iyi verim aldığımız montereyin örtü altında da başarılı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

"ÖRTÜ ALTINDA KALİTENİN DAHA İYİ OLDUĞUNU GÖRDÜK"

Geçen yıl açık alan ve örtü altı çilek yetiştiricilinde verim bakımından pek bir fark görülmediğini belirten Demirsoy, "Fakat geçen yıl çok fazla yağış yoktu. Ama bu yıla baktığımızda özellikle mayıs ayında çileğin hasat periyotunda sürekli yağış var. Bu durumda çilek yetiştiriciliği için bu bölgede örtü altı çok gerekli gözüküyor. Yağış hem çileğin kalitesini olumsuz etkiliyor hem de hasadı zorlaştırıyor. Geçen yıl açıkta ve örtü altında verim bakımından önemli farklılıklar görmedik ama kalite açısından farklılık vardı. Örtü altında kalitenin daha iyi olduğunu gördük. Bölgemizde bazı yıllar çiçeklenme döneminde don olaylarının olduğunu da düşündüğümüzde verim, kalite ve hasadın yapılabilirliği açısından bu bölgede örtü altı çilek yetiştiriciliği daha uygun" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Çilek Yetiştiriciliğinde Samsun'da Yeni Çeşitler içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0