SAMSUN

"Çikolata Kisti" Tedavi Edilmezse Kısırlığa Neden Olabilir

 
 230
"Çikolata Kisti" TedaviEdilmezse Kısırlığa Neden Olabilir - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr
Bafra Haber

 |  - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr

Dr. Ahmet Canbaz, üreme çağındaki kadınlarda görülen çikolata kistinin (endometriozisin) tedavi edilmemesi halinde kısırlığa neden olabileceğini söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Kliniğinden Opr. Dr. Ahmet Canbaz "endometriozis(çikolata kisti)" hakkında bilgi verdi. Dr. Canbaz, "Endometrium hücrelerinin overe (yumurtalık) yerleşmesi ve oluşan kanamaların yumurtalıkta birikerek oluşturdukları kistlere endometriozis (çikolata kisti) adı verilir. Kistin içinde biriken sıvının renginin genellikle koyu kahverengi olması ve görüntüsünün de çikolataya benzetilmesi nedeniyle bu ismi almıştır" dedi.

Opr. Dr. Ahmet Canbaz, " 'Çikolata kisti' olarak bilinen endometriozisin, özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın görülen kronik bir hastalıktır. Dünyada yaklaşık 200 milyon kadın ve genç kız bu hastalıkla mücadele etmektedir" ifadelerini kullandı.

Hastalığın her kadında aynı şekilde görülmediğini söyleyen Dr. Canbaz, "Kimisinde çok az, kimisinde şiddetli olabilir ve bıraktığı izler veya yarattığı değişiklikler farklı olabilir. Bireylerin cevap varyasyonları ve algılama eşiklerine de bağlı olarak kişiden kişiye farklı düzeyde bulgular göstermektedir. Yani çok hafif düzeyde hastalığı olan kişide çok şiddetli sorunlar olurken ileri düzey hastalığı olan kişilerde hiç bulgu olmayabiliyor" diye konuştu.

Endometriozis tedavi edilmez ise kısırlığa neden olabileceğini söyleyen Dr. Ahmet Canbaz, "Özellikle adet dönemini ağrılı geçiren, kasık ağrısı çeken kadınlarla cinsel ilişki sırasında ağrı yaşayan kadınlarda endometriozisden şüphelenilmelidir. Endometriozis tedavi edilmez ise kısırlığa neden olabilir. Hastalığın tanısı için, semptomları taşıyan kadınlara bu konuda altın standart olan laparoskopiyle karın içinin gözlemlenmesi ve biyopsi aldırma yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca, yumurtalık endometriozisi ultrasonda kolayca tanınabildiği için bir başka yöntem olarak, tanıda ultrason da kullanılabilir" şeklinde konuştu.

Opr. Dr. Ahmet Canbaz sözlerini şöyle tamamladı: "Tedavi yöntemi hastanın yaşı, doğurganlık beklentisi ve şikayetleri ile paralel olarak her hastaya göre farklılık gösterse de genellikle 4 cm altındaki kistlerde cerrahi yaklaşım tercih edilmemektedir. Kist boyutlarında hızlı artma, gebe kalma güçlüğü ya da ağrı nedeni ile cerrahi, öncelik kazanabilmektedir. İlaçla tedavide doğum kontrol hapları, hormonlu spiral ve progesteron hormonu içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Kadınların jinekolojik muayenelerini yaptırmaları ve doğru tedavi planına doktorları ile birlikte karar vermeleri çok önemlidir."

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • "Çikolata Kisti" Tedavi Edilmezse Kısırlığa Neden Olabilir içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0