GÜNDEM

Cennette Bir Gün

 
 138
Cennette Bir Gün - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Kızılırmak Deltası Gönüllüleri, Kızılırmak Deltasını gezerek cennette bir gün geçirdi.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Bafra Kızılırmak Deltası Gönüllüleri, Kızılırmak Deltasını gezerek cennette bir gün geçirdi.

Türkiye`nin ve dünyanın sayılı sulak alanlarından biri olan Kızılırmak Deltası`nı korumak amaçlı kurulan Kızılırmak Deltası Gönüllüleri, Kızılırmak Deltasını gezerek, fotoğraf çekip delta hakkında yöre halkından bilgiler aldı.

Birçok kuruluş ve vatandaşın bir araya gelerek oluşturduğu ekip, her Pazar günü Sürmeli Köyünde kurulan Pazar alanını ziyaret ederek alış veriş ve kahvaltı yaptı. Köy gezisi ardından Leylek Kent`te fotoğraf çeken ekip, Doğanca`da bulunan Bafra Kızılırmak Deltası Pansiyonu ve Kuş Cennetinin çeşitli noktalarını gezerek incelemelerde bulundular.

Leylek Kent duraklamasının ardından valilik tarafından desteklenerek köy halkı tarafından açılan pansiyonlardan Bafra Kızılırmak Deltası Pansiyonu ziyaret edilerek pansiyon sahibi Alaattin Yılmaz`dan pansiyon açma süreci ile ilgili ve gelen turistlerle ilgili bilgiler alındı.

Yöre halkından balıkçılık, çeltik ve mandacılık hakkında bilgiler alınırken Çiftçilik ve yetiştiricilik yapan Avni Koparan`dan deltada manda yetiştiriciliği hakkında bilgiler alındı.

Avni Koparan yaptığı konuşmada, "Bölgede deltanın olması çok büyük avantaj ancak en büyük sıkıntı, manda varlığının kontrolsüz şekilde gelişmesidir. Yapılan desteklemelerle birlikte manda popülasyonu fazlalaştı. Yani 1 hayvan başına düşen otlak alanı azaldı ve buda manda ırkının küçülmesine ve veriminin düşmesine neden oldu. Kızılırmak Deltasında sulak alanlar 4 ay boyunca kuruyordu. Kumsal alanda otlayan hayvanlar buralarda otluyordu. Şuanda sürekli sulak alan olduğu için bu hayvanlar bu bölgelere girip otlayamıyorlar. Süt veriminde yerimizde sayıyoruz. Geçtiğimiz günlerde İtalya`ya bir çiftliğe gittik. Orada bir mandanın günlük süt ortalaması 12 litre, burada ise yaklaşık 3 litredir. Süt veriminde en azından 7-8 litreyi bulmamız gerekiyor.

Pazar sıkıntımız bizim yazın oluyor, kışın hiçbir problem yaşamıyoruz ama yaz aylarında Pazar bulamıyoruz kendimize. Günü birlik pazarlar olduğu için sevkiyat sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle manda kaymağı bu bölgede çok revaçta olmasına rağmen yaz aylarında kullanım azalıyor." dedi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Cennette Bir Gün içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0