SAMSUN

Büyükşehir Belediyesi`nden Doğal Gaz Dağıtım Şirketi Açıklaması

 
 2503
Büyükşehir Belediyesi`nden DoğalGaz Dağıtım Şirketi Açıklaması - Bafra Haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Akmercan gaz dağıtım şirketi arasındaki uyuşmazlık Bafra`daki doğal gaz çalışmalarına sekteye uğrattı.
Bafra Haber

 |  - Bafra Haber - Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Akmercan gaz dağıtım şirketi arasındaki uyuşmazlık Bafra`daki doğal gaz çalışmalarına sekteye uğrattı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, kazı yaptıkları yerleri kapatmadıkları gerekçesi ile Akmercan şirketine Bafra`da kazı yapma izni vermiyor.
Şu anda Büyükşehire ait 14,5 metreden geniş olan yollarda doğal gaz kazı çalışması yapılamıyor.
Kamuoyunda ise Büyükşehirin engel olduğu, izin vermediği izlenimi yaratılıyor.

"Büyükşehir Belediyesi, gaz dağıtım şirketine izin vermiyor, o yüzden Bafra`da doğal gaz çalışmaları yapılamıyor. Vatandaş kış gününde mağdur olacak"  iddiaları üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, geçen hafta İHA`ya açıklamalarda bulunmuş ve Belediye Başkanlarını popülizm yapmakla, gaz şirketini ise işini doğru yapmamakla suçlamıştı.

Kanuna göre doğal gaz şirketleri boru hattı döşeme çalışması yaptıkları yerlerde bozdukları yolları yaptırmak zorundalar.

Doğal gaz şiketleri bozulan yolları ister kendileri yaptırabiliyor, isterlerse belediyelere yaptırabiliyorlar.
Akmercan Doğal gaz şirketi Samsun Büyükşehir Belediyesinin fiyatlarını yüksek bulduğu için Bafra Belediyesi ile protokol yaptı. Bafra Belediyesi, Akmercan şirketinin bozduğu yolları onarma işini daha uygun bir fiyata kabul etti.

Bafra Belediyesinin yolları zamanında ve düzgün yapmaması üzerine Samsun Büyükşehir Belediyesi bu yıl Akmercan şirketinin ruhsatını iptal etti.

Bunun üzerine Akmercan şirketi, bozulan yolların Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, Samgaz`a yapılan indirim ile yapılmasını talep etti.

Kamuoyunun çok yakından takip ettiği konu üzerine Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt Bafra Haber`e çok özel açıklamalarda bulundu.

Kamuoyunda Büyükşehir Belediyesi zorluk çıkarıyor gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor, oysa Büyükşehir Belediyesi vatandaşın parasını koruyor diyen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt şu açıklamayı yaptı:

Akmercan bizden Samgaz`a yaptığımız indirimi istedi.  Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samgaz`ın yüzde 10 ortağıdır. Akmercan da Samsun Büyükşehir`e yüzde 10 ortaklığı kabul etsin biz de AYKOME yönetmeliği gereği Samgaz`a uygulanan birim fiyatlarda yüzde 40`a kadar indirimlerden faydalandıralım.

Akmercan firması, Büyükşehrin Samgaz`a uyguladığı fiyat avantajından yararlanmak istiyormuş. Akmercan firması Samsun büyükşehri kendine ortak yapmadı ki yararlansın.
Akmercan firması zaten ilçe belediyelerinin sunduğu imkan ve her türlü avantajlarından ziyadesiyle yararlanıyor. AYKOME yönetmeliği hükümleri açık.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, İştiraki veya ortağı olmadığı altyapı kurumlarına fiyat avantajı uygulayamaz.

Akmercan Gaz Dağıtım Şirketi Bölge Müdürü Mustafa Sezen ise "Samsun Büyükşehir Belediyesinin bizden istediği tüm istekleri yerine getirmeyi kabul ettik ve 22 Temmuz itibari ile izin başvurusunda bulunduk. Bu konuda henüz bir cevap almadık. Akmercan şirketi olarak tüm sorumluluğu üzerimize alarak yol onarım işini Bafra Belediyesine vermek istiyoruz. Yol onarım çalışmasının Bafra Belediyesi tarafından yapılması Bafra`nın yararınadır."  dedi.

Mustafa Sezen son olarak "Samsun Büyükşehir Belediyesi şirket ortağı olmadan da indirim yapabilir."  dedi.
Samsun Büyükşehir Belediyesinin EPDK`dan, şirket ortağı olmadan indirim yapılması hususunda görüş istediği ve henüz cevap verilmediği öğrenildi.

 


 

- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NDEN DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞİRKETİ AÇIKLAMASI
- SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GENEL SEKRETER YARDIMCISI MUSTAFA YURT:
- "AK MERCAN GAZ DAĞITIM ŞİRKETİNE BOZDUĞU YERLERİ YAPMADIĞI GEREKÇESİYLE ÇALIŞMA RUHSATI VERMİYORUZ" 
- "GAZ DAĞITIM ŞİRKETLERİ ORALARDA İSTEDİKLERİ GİBİ AT KOŞTURMUŞLAR" 
- "AK MERCAN FİRMASI BAFRA`DA KADINLARI ÖRGÜTLEMİŞ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NE GÖNDERMEK İSTİYOR" 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde doğal gaz dağıtım işini yapan firmaya, bozduğu yerleri yapmadığı gerekçesiyle çalışma izni vermediklerini söyledi

Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Yurt, Bafra, Vezirköprü, Havza ve Ladik ilçelerinde yürütülen doğalgaz çalışmaları ve yaşanan problemler hakkında açıklamalarda bulundu. Büyükşehir Belediyesi olarak doğal gazın en ücra köylere bile gitmesini istediklerini belirten Yurt, "Büyükşehir Belediyesi tüm ilçelerde yaptığı yatırımları göz önünde bulundurulursa hiçbir alt yapı kurumuna izin vermemesi söz konusu değildir. Hele hele doğalgaz gibi temiz ve ucuz enerjinin vatandaşlarımız tarafından kullanılmasına asla engel olmayız. Büyükşehir Belediyesi hudutları dahilinde 10`dan fazla alt yapı kurumu var. Bu kurumların koordinasyonları kanunla Büyükşehir Belediyesi`ne verilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi olan yerlerde 5 bin 216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu olaraktan Altyapı Koordinasyon Merkezi(AYKOME) kuruldu. 2008 yılında AYKOME şube müdürlüğü bir yönetmelik yayınladı. 6 bin 360 sayılı Yasa ile Büyükşehir Belediyesi`nin sınırları 17 ilçeye çıktı. Yıllarca ilçe belediyelerinde alt yapı hizmetleri yapan gaz dağıtım şirketleri oralarda istedikleri gibi at koşturmuşlar. Diledikleri yerleri kazmışlar, diledikleri tahrip etmişler. "   Ãƒ"¹Ã..."Biz vatandaşa gaz götürüyoruz` gerekçesi ile böyle bir şey yapmışlar. Türkiye sosyal, laik, hukuk devletidir. Yani burada yapılan bütün uygulamaların hukuk içerisinde olması lazım. Hiç kimse dudaklarından çıkan bir sözle bu ülkede kurallar koymaya kalkamaz. Biz de kanunla belirlenmiş olan ve AYKOME ile düzenlenmiş olan koordinasyon görevini yerine getiriyoruz"       dedi.

"KADINLARI ÖRGÜTLEMİŞ"      

"Ak Mercan firması Bafra`da kadınları örgütlemiş, Büyükşehir Belediyesi`ne göndermek istiyor"       iddiasında bulunan Mustafa Yurt, şöyle devam etti: "Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Her alt yapı kurumu belediyenin yaptığı üst yapıyı bozduktan sonra yapmak zorundadır. Kim bozarsa bozsun belediyeye ait, vatandaşlardan toplanan vergilerle yapmış olduğumuz asfaltı, kaldırımı, betonunu, peyzajını, yeşil alanını kim bozmuş ise bunun bedelini ödemek zorundadır. "   Ãƒ"¹Ã..."Ben yaparım, bozarım belediye bunu yapar` diye bir şey yok. Böyle bir dünya da yok. Bozmuş oldukları alt yapı işlerinin bedelini belediyeye ödeyecekler veya kendileri tamir edecekler. Bu firmalar kar yapacak diye belediyenin fakir fukara insanlardan aldığı vergilerle oluşturduğu alt yapıyı ve üst yapıyı bozarsan bütün ceremesini de ödersin. Büyükşehir Belediyesi bunu istiyor. Biz buradan Büyükşehir Belediyesi olaraktan tüm vatandaşlarımıza, özelliklede Ak Mercan firmasının kullanmaya çalıştığı bayanlara sesleniyoruz. Asla bu oyuna gelmesinler. Türkiye`de Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu(EPDK) var. Vatandaşlar EPDK`ya şikayetlerini bildirsinler. Desinler ki "   Ãƒ"¹Ã..."Burada sizin ihalenizi alan gaz dağıtım şirketi, Büyükşehir Belediyesi`ne ait yolları bozuyor, yapmıyor. Bu yüzden de Büyükşehir Belediyesi bu firmanın çalışmasına izin vermiyor. Buradaki sizin yaptırımınız nedir?` diye sorsunlar. EPDK kurumunun çok büyük yaptırımları var. Gerekiyorsa bu firmanın lisans hakkını bile lağvedebilir. Hanım teyzelerimiz asla kendilerini bu oyuna getirmesinler. Biz doğalgaz dağıtım işlerinin en ücra köylere kadar gitmesini istiyoruz. Ama bir şartımız var. Hangi dağıtım şirketi olursa olsun AYKOME kararlarına uyup bozduğu alt yapı ve üst yapı çalışmalarını yapmalıdır. Diğer gaz dağıtım şirketleri bozdukları yerlerin bedelini öderken Ak Mercan firmasının özelliği ne? Belediyenin bir iştiraki olan SASKİ bile bozduğu yerlerin bedelini belediyeye ödüyor. Bozduğu yerleri yapmayan firma, bu bozduğu yerlerin bedelini AYKOME ve Büyükşehir Belediyesi`nin belirlediği fiyatlarla ödemeyi kabul ederse biz çalışmalarına tekrar izin veririz. İzin vermeme gibi bir durum söz konusu değil. Büyükşehir Belediyesi olarak ucuz ve temiz enerji olan doğal gaza karşı değiliz. Bu doğrultuda çalışan firmaların yaptığı yanlış uygulamalara karşıyız."      


"POPÜLİZM YAPMASINLAR, BOZDUKLARI YOLLARI YAPTIRSINLAR"      

İlçe belediye başkanlarına da çağrıda bulunan Yurt, "İlçe belediye başkanlarımız, popülizm adına bunların bu şuursuzca davranışlarına "   Ãƒ"¹Ã..."evet` diyorlar. Güya vatandaşların taleplerine karşı çıkmamak için böyle şeyler yapıyorlarmış. Ama ondan sonra yolları delik deşik oluyor. Daha sonra da Büyükşehir Belediyesi`nden araba araba yama malzemesi dileniyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Bozdurdukları yeri yetkili firma yapmak zorundadır. AYKOME hem Büyükşehir Belediyesi`ni hem ilçe belediyelerini hem de alt yapı kurumlarını bağlar. Bunları ben uydurmadım 5 bin 216 sayılı Kanun`da bu var. İçişleri Bakanlığı`nın çıkartmış olduğu AYKOME Yönetmeliği`ne göre biz bunları yapıyoruz. Onun dışında bu oyunlara ilçe belediye başkanlarımız ve ilçe yönetimlerimiz gelmesinler. EPDK`ya gitsinler. İlçe belediyesinin sınırındaki yollarda da aynı hususlar geçerli. Görüyoruz ilçelerdeki yollar delik deşik. Geçilecek gibi değil. Ondan sonra geliyorlar Büyükşehir`e "   Ãƒ"¹Ã..."bize asfalt malzemesi verin` gibi isteklerde bulunuyorlar. İlçe belediyeleri bu bozdurdukları yerleri alt yapı kurumlarına yaptırsınlar. Popülizm yapmasınlar"       şeklinde konuştu.


DOĞAL GAZ DAĞITIM ŞİRKETİNDEN AÇIKLAMA

Söz konusu iddialara cevap veren Ak Mercan Gaz Dağıtım Şirketi Bölge Müdürü Mustafa Sezen şunları söyledi: "Biz Büyükşehir Belediyesi`ne ruhsat talebinde bulunduk. Bize ruhsat vermedikleri için Büyükşehir Belediyesi`ne ait şantiye alanına girmiyoruz. Dolayısıyla bizim bozduğumuz yerleri yapamama gibi bir durumumuz söz konusu değil. Büyükşehir Belediyesi`ne ait sokaklarda geçen sene bir çalışmamız oldu. Oranın da asfaltı zaten yapıldı. Biz belediyeye mart ayında kazı ruhsat talebinde bulunduk. Kazı ruhsat taleplerimize karşılık vermiyorlar. Şu anda 5 bin konut doğal gaz hizmeti almadığı için mağdur durumda. Bölge halkını toplayıp Büyükşehir Belediyesi`ne eylem tarzında bir davranışımız söz konusu değil. Biz eylem yerine EPDK`ya belediyenin izin vermediğini iletiriz. Bizim ruhsatımız olmadığı için Büyükşehir`in caddelerinde çalışmıyoruz. Vezirköprü ilçesinde 20 km`lik doğal gaz hattı yaptık. Büyükşehir Belediyesi`ne ait olan Mustafa Gürol Caddesi vardı. Büyükşehir bu caddeye ruhsat vermediği için oradaki insanlar doğalgaz kullanamıyor. Bizim bir yeri bozup yapmama gibi bir durum yapmadık. Büyükşehir Belediyesi bize ruhsat vermedi ki biz bir yerleri bozalım bırakalım. Vermediği bir şeyden dolayı bize nasıl bir sonuç çıkarabilirler? Biz geçen sene açtığımız yerlerin hepsini yaptık. Oraların hepsi bitmiş durumda."      

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Büyükşehir Belediyesi`nden Doğal Gaz Dağıtım Şirketi Açıklaması içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0