ULUSAL

Bir Mahalle Uyuşturucuya Savaş Açtı

 
 1182
Bir Mahalle Uyuşturucuya Savaş Açtı - Uzun yıllar uyuşturucu kullanan gençler tarafından Kocaeli`nde kurulan "ËœGültepe Gençlik Merkezi` önce kurucularının daha sonra da birçok gencin kurtulmasında etkili oldu.
Bafra Haber

 |  - Uzun yıllar uyuşturucu kullanan gençler tarafından Kocaeli`nde kurulan "ËœGültepe Gençlik Merkezi` önce kurucularının daha sonra da birçok gencin kurtulmasında etkili oldu.

Derneğin kurulu olduğu mahallede ise uyuşturucu kullanım oranı yüzde 80 oranında azaldı. Uzun yıllar uyuşturucu kullanan gençler tarafından Kocaeli`nin uyuşturucu kullanım oranı yüksek olan bir semti olan Gültepe`de 2013 yılında her türlü uyuşturucu kullanımıyla mücadele etmek için kurulan Gültepe Gençlik Derneği, önce kurucularını daha sonrada birçok gencin kurtulmasında etkili oldu. Kurulduktan kısa sürede sonra çevre mahallelerdeki kullanıcıları bilinçlendirmek için mücadele ederek çeşitli etkinlikler yapan dernek, yerel yönetimler ve mahallenin de desteğiyle mahallelerinde uyuşturucu kullanım oranının yüzde 80 civarında azalmasında etkili oldu.
Çevresindeki büyüklerinden özenerek başladığı ve uzun yıllar kullandığı uyuşturucuyu bırakarak mahallesinde bir mücadele başlattığını dile getiren Gültepe Gençlik Merkezi Başkanı Fahri Kazancı, "O anki cehaletten doğruyu-yanlışı ayırt edemiyorduk. Tabi askere gittikten sonra düşünme fırsatım çok oldu. Nedenini araştırıyorsun neden yok. Akabinde arkadaşlarımızla oturup bırakmaya karar verdik ve dernek kurma fikri attık ortaya. Hem mahallelimiz hem de yerel büyükler bizi bu konuda desteklediler. Dernek yönetimimizi oluşturduk ve derneğimizi kurduk. Yönetimimizden eskiye dayalı en az 5-6 kişi kullanıyordu. Bunlar kurtuldu, daha sonra dedik çevremize faydalı olalım dedik. Kardeşlerimizi bulduk, konuştuk, "ËœYapmayın, gelin anneye babaya değer verin, birlik olalım, bunun sonucu yok. Bunun sonucu ölüm, seni anadan babadan, sevdiğinden, her şeyinden ayırıyor` dedik. Bu kapsamda 5-6 kardeşimizi İstanbul`daki sinir ve ruh hastalıkları hastanesindeki doktorları ile konuştuk ve AMATEM`e yatırdık. O 5-6 kardeşimiz bıraktı ve iyi dönüş yaptı"  dedi.

Dernek olarak gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak için sosyal ve kültürel faaliyet düzenlediklerini söyleyen Kazancı, "Yaptığımız çalışmalarda ve anketlerde en büyük sebep işsizlik. İstihdamsızlık. İzmit`te sosyal aktivitelerden uzak, kenar mahallelerde, zamanını kahvehanelerde, okul önlerinde, tepelerde boş harcayan kesimlerde uyuşturucu kullanan çok var. Gültepe Mahallesi de bunlardan bir tanesi. 2013`te derneğimizi kurmamızla baya azalma oldu. Bunu sadece biz yapmadık, biz farkındalık oluşturduk. Allah`ın izniyle de yüzde 80 civarında azalma oldu mahallemizde"  diye konuştu. Mahallelerinde uyuşturucu kullanımının önceleri çok yaygın olduğunu belirten Kazancı, "Burada genellikle gençlerin başlama yaşı 12-13 ve esrarla başlar. "Son 4-5 aya kadar bonzai olayı çok yaygındı. Sonra bir mahalleli öldü. O olaydan sonra azalmakla beraber günümüzde pek yok mahallede. Ama şaşırtıcı olan ve son zamanlarda, sporcuların ayağına sıkılan soğutucu sprey kullanılıyormuş ki, aşırı derecede tehlikeli. İnsanın psikolojisinin anında bozup, farklı düşünceye sokabiliyormuş. Bakın bugün 5 liraya rahatlıkla bonzai alıyor, esrar çekiyor. Bunun etkisi 45 dakika bir saat geçtikten sonra, ama annesinden ama babasın ama pantolonunu satıyor ve alıyor, gene kullanıyor, bu böyle devam ediyor"  ifadelerini kullandı.

Mahallede uyuşturucu kullanımını önlemek için torbacı diye bilinen satıcılarla da uyuşturucu satmamaları konusunda görüştüklerini söyleyen Kazancı, "Geçen bir şeye şahit oldum, belki inanmayacaksınız ama adam eşyalarının hepsini eve bırakmış. Gittik torbacılarla konuştuk, "Ëœyapmayın etmeyin, kardeşlerimiz gençlerimiz ölüyor. Gelin beraber yapalım bu işi, size iş bulalım düzgün çalışın` diye. Satıcılar da bize ürünü satmazlarsa gelenlerin kendilerini darp edeceklerini ve satmak zorunda kaldıklarını söylediler"  dedi.
Dernek faaliyetleri sonucu uyuşturucu kullanımını bırakanların sosyal hayatlarında ve aile ilişkilerinde çok iyi durumda olduklarını belirten Fahri Kazancı, işlerinin zor olduğunu ancak mahallelilerin kendilerinin en büyük desteği olduklarını dile getirdi. Kocaeli`ndeki diğer mahallelerde kullanımın azalması için de çalışmalar yapacaklarını ifade eden Kazancı, çalışmalarının daha hızlı sonuç vermesi adına Kocaeli`ye Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) açılması konusunda yardım istediklerini söyledi.

Uyuşturucuyu uzun süre kullanan daha sonra bırakıp ve tornacılıkla hayatına devam eden ve aynı zamanda derneğin de yönetiminde bulunan B.E. ise şöyle konuştu:  "Arkadaşında gördüğün zaman merak ediyorsun ve bir iki duman alayım derken başlıyorsun. Bir saatten sonra kafa yapmamaya başlıyor. Her gün yükselmek istiyorsun. Artık yavaş yavaş hapa başlıyorsun ve üste üste derken en tehlikelilere kadar çıkıyor. Ben, esrar, extacy hapı 9 yıl boyunca kullandım. Artık psikolojim bozulmuştu. Kullanırken hep sert davranıyordum, anneme-babama ve çevreme. Bazen bir-iki hafta eve gelmiyordum. Ama bir doktora gittim ve bir iki sene ilaç kullandım ve sonra çevremin etkisiyle bıraktım." 

Uyuşturucuyu bırakan ve 22 yaşında olan E.B. de, "Önce esrardan başladık. Daha sonra 3-4 sene bonzai kullandım. Baktım sonu yok, kötüye hatta ölüme kadar götürüyor. Bırakmaya karar verdim. Gültepe Gençlik Derneği böyle bir proje başlatmışlardı. Başvurdum ve abilerimiz yardımcı oldular. Akabinde bıraktım, bırakalı da 8-9 ay oldu. Bıraktıktan sonra insan olduğumun farkına vardım. Önceden insan değilmişim, her şeyi unutmuşum. Kendi kendime inat da ettim içmeyeceğim diye. Eğer kullanırsam bir gün öleceğim diyordum ya evde, tepede ya da bir taşın altında. Çevremde abilerim öleceksin diyorlardı ama gene içiyordum. Baktım olmuyor hayat gitmiyor"  şeklinde konuştu.

Dernek yöneticileri ayrıca, uyuşturucuyu bırakan gençlere iş bulmak için Kocaeli genelindeki fabrikaların insan kaynaklarıyla görüştüklerini dile getirdi. Ancak mahallelerinde uyuşturucu kullanan gençlerin arasında bulunan Roman vatandaşların da bulunduğunu, bunlara iş verme konusunda iş verenlerin çekimser davrandıklarını belirterek, "Bu illetten kurtulmaya çalışan herkes insan, Roman da olsa bizim kardeşimiz. Herkese ayrım yapmadan sahip çıkmalarını bekliyoruz"  dediler. 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bir Mahalle Uyuşturucuya Savaş Açtı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0