GÜNDEM

Bafra`da Engelliler Haftası Kutlandı

 
 68
Bafra`da Engelliler Haftası Kutlandı - Samsu`un Bafra ilçesinde, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası sebebiyle, Bafra Sakatlar Derneği Basın Açıklaması yaptı.
Bafra Haber

 |  - Samsu`un Bafra ilçesinde, 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası sebebiyle, Bafra Sakatlar Derneği Basın Açıklaması yaptı.

Sakatlar Derneği Başkanı Recep Köksal yaptığı konuşmada;

Bu yılda, Yaşadığımız sorunları ve çözüm önerilerimizi paylaşmak için siz basının ve kamuoyunun huzurundayız.

Öncelikle engellilerin sorunlarının çözümüne katkı sunmaya çalışan tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerimizi tekrar ederiz. 2016 yılı 10-16 Mayıs engelliler haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor veya protesto ediliyor. Engeliler yaşadıkları özel sorunların üzerine ülkemizdeki genel sorunlardan da daha ciddi etkilenmekteler. Birkaç sorunumuzu değerlendirmek gerekirse;

1-)ERİŞİM: 5378 sayılı kanun ile 2005 yılında 7 yıl içinde fiziksel erişim sorunlarının çözülmesi kanununca düzenlendi. 7 yıllık süre dolduğunda erişim sorunlarının çözülmediğini görüldü. Ve adeta sorumlu kamu yetkililerinin cezalandırılması yerine engelliler cezalandırıldı. Erişim hala en temel problemler arasında. Ayrıca erişim mevzusunun sadece fiziksel erişim olarak algılanması, bilgi ve hizmete erişim hususunda çalışma yapılmaması bir diğer sorun olarak ortalıkta durmaktadır.

2-)SOSYAL YARDIM ve DESTEKLER: Engellilerin Eğitim ve Özellikle istihdam hakkından eşit bir şekilde yararlanamadığı açık bir gerçektir. Dolayısıyla engellilerin bağımsız yaşamlarını idame ettirebilmeleri oldukça zordur. Bireyin iş bulmasını sağlayamayan Devletlerin, işsiz bireye insan onuruna yaraşır bir yaşam sürdürecek imkânı sağlaması ANAYASAL görevidir. Ancak 2022 sayılı kanun kapsamında alınan engelli aylığı çok düşük olmakla birlikte, engelli birey dışında akrabalarının gelirine bakılması Anayasa ve temel insan haklarına aykırı bir düzenlemedir. 2013 yılında kanunda yapılan değişiklikle birey yok sayılmış ve engelli aileleri ile birlikte yoksulluğa ve açlığa mahkûm edilmiştir. Engellilerin tüm taleplerine rağmen yardımda birey esasına geçilmemiştir.

3-)DAYANIŞMA: Engellilerin sorunlarının çözümünde dayanışma temel çözüm yönetimi olarak kullanılmaktadır. Halkımızın dayanışma duygularıyla yaptığı yardımları çok önemli buluyor ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Ancak Devlet ile vatandaş arasındaki ilişkide`de yardımlaşma perspektifi ile hareket edilmektedir. Bu durum kabul edilemez. Çünkü Devlet ve Vatandaş arasındaki ilişki hak-ödev olarak tanımlanır. Ayrıca yardımlaşma ile zorunlu ihtiyaçlarda ki sorunlar çözülememektedir. Çözülmesi de mümkün değildir. Bu yaklaşım nedeni ile engelliler başta olmak üzere dezavantajlı gruplar mağdur olmaktadır. Zorunlu ihtiyaçların karşılanmasında ( gıda, barınma, sağlık, vb.) yardımlaşma yerine DEVLETİMİZİN Anayasal ödevi olarak çözüm üretmesi gerekir.

4-)AYRIMCILIK ve EŞİTLİK: Engellilerin eşit hak ve İNSAN ONURUNA YARAŞIR bir yaşam talebinden başka bir talepleri yoktur. Sağlanan veya sağlanması gereken tüm destekler eşitliği sağlanmaya yöneliktir. Örneğin engellilerin üniversiteli oranı %3`dür ve işsizlik oranı %70`in üzerindedir. Bu iki istatistikî veri dahi eşitsizliği açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu eşitsizliğin sağlanamaması nedeniyle engelliler ayrımcılığa maruz kalmaktadırlar. Bu itibarla engelli sorunu insan hakları sorunudur. Bu ihlallerin ivedi bir şekilde son bulmasını diliyoruz. Engelliği doğuran bazı nedenler önlenebilir olmasına rağmen, bu husus da önemli bir gelişme sağlanamamıştır. Trafik kazaları, iş kazaları ve savaş terör ve şiddet yeni engelliler üretmeye hızla devam etmektedir. Yaşanan sorunlar, burada ifade edilenin yüzlerce kat fazlasıdır. Başta Başbakanımız olmak üzere, Bakanlar ve tüm yöneticilerden sorunlarımıza duyarlı olmalarını ve çözüm üretmelerini ACİL OLARAK BEKLİYORUZ" dedi.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra`da Engelliler Haftası Kutlandı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0