GÜNDEM

Bakiye Kılıçtopuz: Türkiye`de Sebze Üretiminde Bafra`nın Payı Büyük

 
 176
Bakiye Kılıçtopuz: Türkiye`de SebzeÜretiminde Bafra`nın Payı Büyük - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 5. Tarımsal Kuruluşları Buluşturma Programı Bafra Kaymakamı Halis Arslan Başkanlığında gerçekleşti.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 5. Tarımsal Kuruluşları Buluşturma Programı Bafra Kaymakamı Halis Arslan Başkanlığında gerçekleşti.

Bafra Kaymakamlığı bünyesinde Bafra tarımını ve hayvancılığını geliştirmek amacıyla Bafra Öğretmenevi toplantı salonunda Tarımsal Kuruluşları Buluşturma Programı düzenlendi.

Bafra Sebze Üreticileri Birliğinin organizasyonuyla gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşmasını Bafra Kaymakamı Halis Arslan Yaptı.

Halis Arslan konuşmasında marka ürünlerimizi tanıtmamız gerektiğini ifade ederek geçtiğimiz günlerde yapılan İtalya gezisi hakkında açıklama yaptı.

Arslan Konuşmasında şunları söyledi:

Bafra ve Bafra Ovası denince akla tarım gelir. Tarımın başal ürünleri var, marka ürünleri var. Onun içinde markalaşmaya dönük ürünlerimizi tanıtmak zorundayız. Örnek olarak çeltikle ilgili Çeltik kupası düzenledik. Bu küçükte olsa bir tanıtımdır. Geçtiğimiz günlerde bir manda tanıtım günleri düzenledi ve iyide oldu. Yakın zamanda inşallah leyleklerin yoğun olarak yaşadığı yerde leylekle ilgili bir etkinliğimiz olacak. Biraz daha tanıtmaya çalışacağız. Bafra`mızın gülen yüzleri çok, Bafra`mızın tarihsel ve kültürel değerleri çok, Bafra`mızın tarımsal değerleri çok onları her fırsatta tanıtacağız arkadaşlar. Hep güzellikleri tanıtalım ki kötülükler bize gelmesin. O bakımdan bugün 5.kez bir araya geldik. Bizi 5. kez bir araya getiren sebze üreticileri birliğine şimdiden başarılar diliyorum.

15 kişilik bir heyetle İtalya`ya teknik geziye gittik. Aramıza bilim adamı, üretici birlikleri temsilcileri vardı, Tarım amaçlı bir geziydi. O konuyla ilgili dökümanları toparlıyorum. Yakında kamuoyu ile paylaşacağım. Biz çeltikte çok iyi durumdaymışız onu öğrendik. Sadece manda konusunda öğrendiğimiz belli konular oldu. Oda yapamayacağımız belli konular değil. Arkadaşlarımızın ufukları genişledi kendilerine olan güvenleri arttı. Zaten iyi durumdayız da daha iyi duruma nasıl geliriz ona kafa yorduk.

Halis Arslan`ın konuşmasının ardından Bafra Sebze Üreticileri Birliği Ziraat Mühendisi Havanur Eker birliği tanıtarak birliğin uyguladığı projeleri tanıttı.

Havanur Eker,  "Sebze üreticileri birliğimiz Bafra ilçesinin 33 köyünde ikamet 393 üreticinin bir araya gelmesi ile 2007 yılında kurulmuştur. 2015 yılı itibari ile 543 üyeye ulaşmıştır. Üyelerin tarımda üretimine yardımcı olmak ve gelir seviyelerini yükseltmek amacı ile birlik tüzüğü gereğince çalışmalarını sürdürmek tir. Misyonumuz Türkiye`nin tarım politikasına uygun olarak sebze üretimi geliştirmek sebze kalitesini ıslah etmek, işlenmesini teknik esaslara göre yürütmek, iç ve dış Pazar isteklerini karşılamak için sebze üretmek, ihracat etmek ve devlet esasına dayalı işletim politikası ile birlik üyelerinin gelir seviyelerini yükseltmektir.

Birliğimiz bir ziraat mühendisi ve iki tarım teknikeri ile hizmetini sunmaktadır.  Projelerimiz tarımsal anlamda iyi tarım uygulamaları Çatak desteği tarım danışmanlığı, sözleşmeli tarım, tohum ekimi, sebze dönüşüm projesi, üretim planlaması, çevre anlamında karbon çevre projesi balık göllerinin korunması sosyal ve kültürel anlamda gezi etkinlikleridir." dedi.

Toplantıda Avrupa Birliği ve Türkiye`de Tarımsal Üretim Birlikleri konu başlığıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Araştırma Görevlisi Bakiye Kılıçtopuz, slayt gösteri eşliğinde Türkiye`deki Tarımsal Üretim Birliklerinin sıkıntılarını dile getirdi.

Bakiye Kılıçtopuz, şunları söyledi:

Düzenli bir kayıt sistemimiz yok, üretim planlaması yapılamamakta yani üretimin talebe göre yapılması maalesef çok eksik, üretim maliyetleri çok yüksek ve ücreticeler pazarlama alanlarında çok etkili olamıyorlar. Hepimizin bildiği gibi aracıların kar payları çok yüksek, üreticiler ürünlerini düşük fiyatta satıyorlar, dolayısıyla tüketiciler ürünlerini daha yüksek sebepte alıyorlar işte bu sorunların çözümü de, üretici örgütlenmesi etkili bir araç olarak görülmektedir.  Türkiye`de tarımda örgütlenme modelleri çok fazla, kooperatifler, birlikler, ziraat odaları, çiftçi dernekleri bunları geçmişleri çok eskiye dayanıyor. Kooperatifler çok büyük çoğunluğunu oluşturmakta çünkü tarımsal kooperatiflerin geçmişi çok eskiye dayanmakta yüzde 80 lik pay tarımsal kooperatiflere hastır. 2004 yılında çıkarılan 5200 sayılı kanunla da üretici birlikleri kurulması teşvik edilmekte şuan çok yeni 11 yıllık bir süreyi kapsadığı için yalnızca yüzde 5 lik bir payı oluşturmakta

Tarımsal kooperatifler vardı yıllar öncesinden kooperatifler vardı niye üretici birliği kuruldu neden böyle bir kanun çıktı. Bunun cevabını vermek istiyorum biliyorsunuz Avrupa birliğine uyum sürecinde Türkiye ve Avrupa birliğine uyum sürecinde de en önemli sorun tarım sektörü var ve tarım sektörü içerisinde de tarımsal örgütlenme çok önemli bir sorun olarak görülmekte Türkiye Avrupa birliği ortak tarım politikasına uymak zorunda

 Bir diğeri tarım politikalarının uygulanması da bir araç uygulama ve kooperatifler bunu etkili bir şekilde gerçekleştiremediler ve kooperatifler geçmişe çok eskiye dayanmasına rağmen beklenen etkiyi gösteremedi. Çok başarılı kooperatifler tabi ki var ama maalesef tarımsal kalkınma kooperatiflerine proje uygulatarak devlet bütçesine yük olması alımları kendileri yapması gene bütçeye yük olması bir diğer etkendi.

Ürün veya ürün gurubu bazında uzmanlaşma teşvik edilesi biz bunu her zaman her şey için söylüyoruz birçok üründe değil bir üründe uzmanlaşırsa o zaman başarıya ulaşılır. Pazarlama zincirinde üreticilerin etkisinin artırılması için 2004 yılında çıkarılan 5200 sayılı kanunla tarımsal yönetici birlikler kurulmaya başlamıştır. Bu birlikler nasıl kuruluyor kooperatifler köy bazında kurulmaktaydı ve birden fazla ürüne hizmet etmekteydi. Oysa üretici birliklerine ilçe bazında kurulmasına izin verildi. Bir ilçe bir ürün bazında sadece bir birlik kurula biliyor, en az 16 üreticinin bir araya gelmesi gerekmektedir. Birliklerinin amacı nedir peki öncelikle direk olarak yok süt birlikleri özellikle bu durumdan muzdaripler pazarlama maalesef yok bir diğeri üretimi talebe göre planlamak ama bu konuda birliklerin maalesef böyle bir amacı yok çünkü yeterli gücü yok.

 

Türkiye`de sebze üretiminde Bafra`nın payının büyük olduğunu belirten Bakiye Kılıçtopuz, "Türkiye`de sebze üretiminde Bafra`nın payı büyük. Türkiye`de 28,5 ton sebze üretilirken, Samsun`da ve bu sayı Bafra`da 492 bin tondur. Bafra`da üretilen sebzelerin başında Beyaz Lahana, Kırmızı Lahana, Karpuz, S. Biber, Domates ve Kavun geliyor." şeklinde konuştu.

Toplantıda son olarak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu çalışanlarından Mustafa Tarık IPART programı ve hibe destekleri ile ilgili bilgiler verdi.

Mustafa Tarık, "Samsun`da toplamda 667 proje ile sözleşme imzalandı. 208 Milyon 667 bin 124 lira yatırım bedeli olarak belirlendi. Toplam destek tutarımız 103 milyon 289 bin 74 liradır. Ödemesi biten proje sayımız 623 olup toplanda ödenen hibe tutarı 81 milyon 975 bin 214 liradır." dedi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bakiye Kılıçtopuz: Türkiye`de Sebze Üretiminde Bafra`nın Payı Büyük içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0