GÜNDEM

Bafra Örencik Köyü`nde Halk Eğitim Smineri

 
 141
Bafra Örencik Köyü`nde Halk Eğitim Smineri - Örencik Köyünde, Bafra Sağlık Grup Başkanlığı Eğitim Şubesi elemanları tarafından `Kanser ve Kuduz` hastalığı ile ilgili seminer verdi.
Bafra Haber

 |  - Örencik Köyünde, Bafra Sağlık Grup Başkanlığı Eğitim Şubesi elemanları tarafından `Kanser ve Kuduz` hastalığı ile ilgili seminer verdi.

Örencik Köyünde, Bafra Sağlık Grup Başkanlığı Eğitim Şubesi elemanları tarafından ‘Kanser ve Kuduz’ hastalığı ile ilgili seminer verdi.
Bafra Örencik Köyü Merkez Camiinde, 52 erkeğe ‘Kanser ile Kuduz’ ve 40 kadına ise;’Kanser ile kendi kendine meme muayenesi’ slayt gösterisiyle, iki seansta Bafra Sağlık Grup Başkanlığı Eğitim Şubesi Eğitim Koordinatörü Ayhan Özyürek, Eğitim elemanı Ahmet Yıldıran, Eğitim Hemşireleri; Fatma Mete ve Filiz Erdoğan tarafından anlatıldı. 
Organizmada meydana gelen ve hücreleri kontrolsüz büyüyen kötü huylu tümörlere verilen genel ada kanser denildiğini belirten Bafra Sağlık Grup Başkanlığı Eğitim Şubesi Eğitim Koordinatörü Ayhan Özyürek,”
Kansere sebep olan nedenlerden, sigara yüzde 30, Beslenme alışkanlıkları yüzde 35, Virüslerde yüzde 20, diğerleri ise; güneş ışınları, kimyasal maddeler katran, benzen, boya maddeleri, asbest, alkol, çevre kirliliği, yiyeceklerdeki katkı maddeleri ve radyasyona maruz kalmadır. Sigara tüm kanserlerin yaklaşık üçte birinden sorumlu, akciğer kanserlerinin yüzde 80’inin,sigara baş-boyun kanserlerinin yaklaşık yüzde 90’nın nedeni, mesane, serviks, pankreas ve özefagus kanserlerinde de sigaranın rolü var. Deneysel çalışmalarda sigara dumanında, 4 bin’den fazla kimyasalın bulunduğu, bunların en az 43’ünün karsinojenik özellikte olduğu
saptanmıştır” dedi.
Kanserin üçte birine beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzının neden olduğunu belirten Özyürek, “Kanserde erken tanı ile halen yüzde 50 olan kür oranları yüzde 95’lere yükseltilebilir. Tüm kanserlerin yaklaşık üçte ikisi potansiyel olarak
Önlene bilir niteliktedir” diye konuştu.
Eğitim Hemşireleri; Fatma Mete, kadınlara yönelik yaptığı kendi kendine meme konuşmada,” Meme kanseri, 20 yaşından sonra her kadın ayda bir kendi kendine meme muayenesi, 20-40 yaş arası 3 yılda bir, 40 yaşından sonra yılda bir klinik meme muayenesi, 40 yaşın üstünde yılda bir mamografi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Örencik Köyü`nde Halk Eğitim Smineri içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0