GÜNDEM

Bafra Anadolu Gençlik Çanakkale`de

 
 184
Bafra Anadolu Gençlik Çanakkale`de - Anadolu Gençlik Derneğinin 250 bin genç, 250 bin şehidiyle buluşuyor programı münasebetiyle Bafra`dan da 55 öğrencinin de aralarında bulunduğu 100 binlerce genç fevç fevç Çanakkale`ye şehitliğine koştu.
Bafra Haber

 |  - Anadolu Gençlik Derneğinin 250 bin genç, 250 bin şehidiyle buluşuyor programı münasebetiyle Bafra`dan da 55 öğrencinin de aralarında bulunduğu 100 binlerce genç fevç fevç Çanakkale`ye şehitliğine koştu.

Çanakkale Savaşı`nın 100. yıl dönümü münasebetiyle Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Türkiye`nin 81 ilinden ve 60 ülkeden çoğu genç yaklaşık 250 bin kişiyi Çanakkale`de bir araya getirdi.

Kara, deniz ve havayolunu kullanarak gece yarısından itibaren Çanakkale`ye fevç fevç akın eden insanlar, Kilitbahir`de mahşer-i bir kalabalık oluşturdu.

Söz konusu program, binlerce kişinin Kilitbahir Mevki`sindeki Namazgah Tabyası`nda buluşması ile başladı.

Mescid-i Aksa İmamı Şeyh Ömer Avadallah Kısvani, sabah ezanını okumasının ardından yaklaşık 50 bin kişiye sabah namazını kıldırdı.

İmam Kısvani`nin namazdan sonra yaptığı duaya binlerce kişi amin dedi. İranlı dünya Kuran okuma 1.`si Hafız Ahmet Ebul Kasımi`nin Kuran Tilaveti`nin ardından Çanakkale Şehitleri için indirilen 250 bin Hatm-i Şerif`in duası yapıldı.

Tekbirler ve dualar eşliğinde gerçekleştirilen program Anadolu Gençlik Derneği ve Milli Gençlik Vakfı Genel Başkanı Salih Turhan`ın konuşmasıyla devam etti.

İslam coğrafyasındaki zulüm bitmeden Çanakkale`nin bitmeyeceğini kaydeden Turhan, "Eğer Filistin`de, Kudüs`te, Arakan`da, Eritre`de, Suriye`de sıkıntılar ve zulümler bitmezse, bizim Çanakkale cihadımız, Çanakkale mücadelemiz bitmeyecektir" dedi.

YÜZ YIL ÖNCEKİ AŞKLA ÇANAKKALE`YE KOŞTUK

Anadolu Gençliğin ve Milli Gençliğin 100 yıl önceki ruhla, aşkla ve manayla Çanakkale`ye koşarak geldiğine vurgu yapan Turhan, "Bugün burada Çanakkale`nin 100`üncü yılında ecdadımız ve dedelerimiz Türkiye`nin her tarafından ve 60 tane İslam ülkesinden koşarak geldilerse, aynı şekilde Anadolu Gençliğimizin ve Milli Gençliğimizin neferleri olarak aynı yüz yıl önceki ruhla aşkla ve manayla koştuk. Türkiye`nin her tarafından Ardahan`dan, Diyarbakır`dan, Ankara`dan Hatay`dan, İstanbul`dan ayrıca Afganistan`dan Bosna Hersek`ten, mücahitler diyarı Kudüs`ten gelen kardeşlerim hoş geldiniz safalar getirdiniz. Şuan bulunduğumuz yer Namazgah Tabyaları, Sultan Abdülaziz Han`ın yaptırdığı cennet mekan Sultan Abdülhamit Han`ın tadilatını yaptırdığı 100 yıl önce ecdadımızın şehitlerimizin vakit namazlarını kıldığı, Cuma namazlarını kıldığı bayram namazlarını kıldığı bir yerdeyiz. Biz de aynı şekilde şuhedanın yolunda olduğumuzu göstermek için, şehitlerimizin mücahitlerimizin yolunda olduğumuzu göstermek için ümmetin dililiş vakti olan sabah namazında  Çanakkale`nin 100. Yıldönümünde 250 bin kardeşimizle birlikte secdeye durduk. Allah kabul etsin. Cenabı mevlam tekrar tekrar bir araya gelmeyi nasip etsin" diye konuştu.

ANMAK İÇİN DEĞİL, ANLAMAK İÇİN BURADAYIZ

AGD olarak yaptıkları programların bir anma değil, anlama etkinliği olduğunu vurgulayan Turhan, "Yaptığımız bu program ve daha önce yaptığımız bütün programlar, sadece ve tüm olarak bir anma programı değil, biz başka bir şeyin derdindeyiz. Başka bir şeyin mücadelesindeyiz. Biz anma etkinlikleri değil, anlama etkinlikleri yapma adına buralara toplanmış bulunuyoruz. Yaptığımız çalışma 250 bin şehidimizin hangi aşkla, hangi manayla niçin buralara koşup geldiklerini aynı şekilde yüz yıl sonra gençlerimizle aynı aşkla şahadetin ne olduğunu, şühedanın ne olduğunu vatanın milletin ne olduğunu, inancımızın ne olduğunu göstermek için toplanmış bulunuyoruz" diyerek, yüz yıl önceki aşkla Çanakkale`ye akın ettiklerini söyledi.

KUDÜS ÖZGÜR OLMADAN ÇANAKKALE BİTMEZ

"Eğer İslam coğrafyasındaki zulümler bitmezse, Çanakkale bizim için bitmez" diyen Turhan şunları kaydetti; "İslam coğrafyası akla hayale gelmedik zulümlerle, sıkıntılarla karşı karşıya. Nereye baksanız İslam ümmeti ile alakalı zulümler yapılıyor. Bizler, Çanakkale`de İstanbul`un Fethi`nde Diyarbakır`ın fethinde Kahramanmaraş`ın kurtuluşunda Sarıkamış mücadelesinde İslam ümmetinin hangi sıkıntıları çektiğini anlatmaya çalışıyoruz. Eğer geçmişimizden ders almazsak, Allah muhafaza buyursun, tarih tekkerrür etmiş olur.  Şunu çok net bilelim kıymetli kardeşlerim, eğer İslam coğrafyasındaki zulüm bitmezse, çanakkale bizim için bitmemiş demektir. Eğer Filistin`de, Kudüs`te Arakan`da, Eritre`de, Suriye`de sıkıntılar ve zulümler bitmezse, bizim Çanakkale cihadımız ve Çanakkale mücadelesimiz bitmeyecektir."

"˜ÇANAKKALE GEÇİLMEZ, BEYHUDE YORULMAYIN`

Programda bir konuşma yapan Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan ise, "Bundan tam yüz yıl önce dünyanın dört bir yanından kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela olan yüzbinlerce düşman Osmanlı`yı boğmak belki İslam dinini, İslam nurunu yok etmek için küçücük bir kareye adeta yığınak yaptılar. En güçlü donanmalarla en güçlü silahlarla, en güçlü teçhizatlarla buraya geldiler. Niyetleri gayeleri hasta adam olarak düşündükleri Osmanlı`yı yok etmek, böylece İslamın müslümanların hamisi olan milleti Osmanlı`yı ortadan kaldırmaktı. Duyguları düşüncüleri buydu. Ama Osmanlı coğrafyasının dört bir tarafından insanlar buna fırsat vermeyeceklerini, buna müsaade etmeyeceklerini haykırırcasına "˜Çanakkale geçilmez, beyhude yorulmayın` dercesine Çanakkale`ye akın akın geldiler. Anneler, evlatlarını adeta düğüne gider gibi kınalayarak, buraya gönderdiler, uğurladılar. Onların tek bir niyetleri ve düşünceleri vardı. Namuslarını çiğnetmemek, vatanlarını, bayraklarını, dinlerini, imanlarını korumaktı. Mehmet Akif diyordu ya; "˜Asım`ın nesli diyordum ya, nesilmiş gerçek, işte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek` bundan tam 100 önce dedelerimiz bu duygu ve düşüncelerle buraya geldiler" şeklinde konuştu.

BU ANLAMLI PROGRAM İÇİN AGD`YE ŞÜKRANLARIMIZI SUNUYORUZ

Çanakkale`nin her karış toprağında şehitlerimizin olduğuna dikkat çeken Dayan şunları kaydetti: "253 bin şehidimizin küçücük toprak parçasında nasıl olduğunu, nerelerde olduğunu düşünürseniz. Her adımınızı daha dikkatli atmak belki her adımda şehitlerimizin ruhlarına fatiha okuma gereksinimi duyarsınız. Şehitlerimizin hiçbir şeye ihtiyaçları yok belki bizim onların şefaatlerine ihtiyacımız var. Bugün de şükürler olsun ki güne Kur`anı kerimle başlandı. Devamında nice dualar edilecek, belki okunan hatimlerin duası burada yapılacak. Geçen yüz yıl boyunca dedelerimiz böyle anmalara hasret kaldılar. Dedelerimiz torunlarından vefa beklediler. Ama bügün Türkiye`nin dört bir tarafından ve dünyanın farklı coğrafyalarından gelen torunları var. Bugün şehit dedelerimiz, mezarlarından bizleri görüyorlar ve mütebessim bir çehre ile bizi izliyorlar. Bu duygu ve düşüncelerle bu güzel ve anlamlı prograbı düzenleyen Anadolu Gençlik Derneğimiz yetkililerine şükranlarımızı sunuyorum."

FİLİSTİN YARDIM BEKLİYOR

Konuşmaların ardından katil İsrail`in Gazze`de yaptığı zulümlerle ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran  Mescid-i Aksa Camii İmamı Ömer Abdallah Kısvani, İsrail`in Filistin`de İslami hiçbir değere tahammül edemediğini söyleyerek, "Müslümanların toplu halde hareket etmesine bile tahammülleri yok. Müslümanları tekbir getirmesi bile onları rayından çıkartıyor. İslami hassasiyetlerini  yerine getirmek isteyen Filistinlileri hemen gözaltına alıyorlar. Şuan bütün İslam devletlerinin Filistin`e yardım etmesi gerekiyor. Kudüs işgal altın kimse Filistin`e gelemiyor. Ziyaret amaçlı değil, maddi manevi her bakımdan Filistin`e Gazze`ye, Kudüs`e sahip çıkmamız lazım" diyerek Filistin`in yardım beklediğini kaydetti. Sabah Namazından sonraki konuşmalardan sonra Çanakkale`ye akın eden gençler, rehberler eşliğinde Çanakkale Şehitliği`ni gezdi. Dedelerinin vatan, bayrak ve İslam adına kanının son damlasına kadar savaştığı topraklarda gençler, gözyaşlarını tutamadılar. Şehitliğe  Türkiye`nin 81 ili ve yaklaşık 600 ilçesinden Çanakkale`ye gün içinde yoğun bir katılım olurken, akşama doğru şehitlikteki kalabalık 250 bin civarına ulaştı.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Bafra Anadolu Gençlik Çanakkale`de içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0