SAMSUN

Astımı Tetikleyen Hususlar

 
 247
Astımı Tetikleyen Hususlar - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç
Bafra Haber

 |  - Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Alerji ve İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç

Dr. Ayhan Söğüt, "Astım bulgularını tetikleyen faktörler; soğuk hava, gribal enfeksiyonlar, soğukta yapılan egzersizler, alerjenler, polen, küf, ev tozları, kedi-köpek tüyleri ve kirli hava sayılabilir" dedi.

Astım hastalarının mevsim geçişlerinde ve kışın dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayhan Söğüt, "Astım, bebeklerde ve ufak çocuklarda çok öksürük ve hırıltı şeklinde; büyük çocuklarda ise öksürük, hırıltılı sonulunum, göğüste sıkışma, göğüs ağrısı şeklinde gözükmektedir. Astım bulgularını tetikleyen faktörler var. Özellikle soğuk hava, gribal enfeksiyonlar, soğuk havada yapılan egzersizler, alerjenler, polen, küf, ev tozları ve kedi-köpek tüyleri sayılabilir. Bunlar astım atağını tetikleyebilir. Özellikle mevsim geçişleri çok önemlidir. Yazdan sonbahara geçişlerde ve özellikle kış aylarında hastalarda daha yoğun görünüyor. Nedeni ise gribal enfeksiyonların kış aylarında daha sık görülmesidir. Hava kirliliği de astım hastalarında belirtilerin ve atakların görülmesine neden olur" diye konuştu.

"ASTIM HASTALARI KENDİNE DİKKAT ETMELİ"

Astım rahatsızlığı için testler yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Söğüt, "Astımlı hastalar tanısında bazı kullandığımız testler var. Bu testlerde hangi alerjiliğe duyarlı olduğunu saplıyor ve o alerjiden uzak durması yönünde tedavi uyguluyoruz. Bunun için kliniğimizde gerçekleştirdiğimiz testler var. Deri ve kan testleri yapıyoruz. Akciğer grafisini çekiyoruz. Solunum testleri yapıyoruz. Daha sonra hastamıza bir plan dahilinde tedavi ediyoruz. Biz astımda kontrolü sağladığımızda normal hayattaki halini sağlamış oluyoruz. Bunu yakalasa bile astım hastasının kendisine dikkat etmesi gerekiyor. Astım hastaların kendilerine çok dikkat etmesi gerekiyor. Bunun dışlında sigaralı ortamlardan uzak durması, yattığı ortamın rutubetsiz olması, odada kalın halı, kilim, kedi-köpek gibi hayvanların olmaması gerekiyor. Yemesine ve içmesine dikkat etmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Astımı Tetikleyen Hususlar içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0