SAMSUN

Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2. İstişare Toplantısı

 
 221
Asansörlerin Yıllık Kontrolü2. İstişare Toplantısı - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Samsun Belgelendirme Müdürlüğü Asansör Proje Koordinatörlüğü ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından "Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2
Bafra Haber

 |  - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Samsun Belgelendirme Müdürlüğü Asansör Proje Koordinatörlüğü ile Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından "Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2

İstişare Toplantısı" düzenlendi.

Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, Samsun TSO Sayman Üyesi Yiğit Tören, Genel Sekreteri Süleyman Karabük ve Genel Sekreter Yardımcısı Necmi Alıç, TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı, TSE Samsun Proje Koordinatörü Adnan Bahadır ve asansör imalat, montaj ve bakım hizmeti veren teknik servis firmalarının temsilcileri katıldı.

TÖREN: "ASANSÖR KONTROLLERİNDE BİNA YÖNETİCİLERİ BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR"

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören, toplantının önemine işaret ederek, "Günümüz dünyasında asansör hemen hemen her yerde kullanılan temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi oldu. Özellikle yüksek katlı binaların artmasıyla asansörün olmadığı bina kalmadı. Zaten imar kanunlarında dört kattan sonra asansör mecburiyeti getirildi. Fakat asansör kullanımı yaygınlaşmasına rağmen asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda yeterince çalışma yapılmadığını maalesef görmekteyiz. Asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması, yapılmadığı takdirde cezai işlem uygulanması noktasına gelinmesi konusu gerçekten sevindirici. Asansörlerin periyodik bakımı ve onarını konusunda özellikle bina yöneticilerine ciddi sorumluluklar düşmekte. Bu konuda yapılacak çalışmalar hepimiz için çok önemli. İnsan can güvenliğinin bu kadar önemli olduğu bir konuda, bu toplantının faydalı olacağını ümit ediyorum" dedi.

KAYGI: "ENDİŞE VERİCİ"

TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı ise, yaptığı konuşmada, "TSE Samsun Proje Koordinatörlüğü olarak; hali hazırda; ilimiz İlkadım, Atakum ve Çarşamba belediyelerimizle imzalanan protokoller çerçevesinde bu ilçelerdeki asansörlerin periyodik kontrol faaliyetlerine devam edilmekte. Toplantının amacı, 2014 yılı gerçekleştirilen faaliyetler ışığında, burada alınan kararları bahse konu belediyelerimizle paylaşıp, 2015 yılı nihai politikalarını oluşturmak. Asansör periyodik kontrolleri yasal bir gerekliliktir. İlgili mevzuatın amacı, insanımızın can güvenliğini güvence altına almaktır. 2014 yılında can güvenliğini etkileyecek uygunsuzluklar tespit edilip kırmızı etiketle işaretlenen (kullanılmaması gereken ) asansörlerin, toplam kontrol edilen asansörler içerisindeki oranının yüzde 85-90 civarında olması, kırmızı etiketle işaretlenmiş olan asansörlerden, eksiklikleri giderilerek sadece yüzde 25'nin takip kontrolü için başvuruda bulunmuş olması, bina sahipleri ve yöneticilerine hitaben yaklaşık 5 bin civarında, periyodik kontrole davet için resmi tebligatta bulunmamıza rağmen, hali hazırda başvuru oranın yüzde 40'larda olması maalesef oldukça endişe verici bir durumdur. Konuyla ilgili tüm tarafların işbirliğine gitmesi kaçınılmazdır" diye konuştu.

Bina yönetici ve sahiplerine yaptığı çağrıda, ne muayene gözetim ne de asansör revizyon ücretinin insanımızın can güvenliğinden daha önemli olmadığını vurgulayan Erol Kaygı, kanundan kaynaklanan sorumluluklarını bir an önce yerine getirerek, süratle kullanımlarındaki asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için müracaatta bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

YASAL SORUMLULUK

Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı da yaptığı konuşmada, asansör kullanımın her alanda günlük hayatın vazgeçilmezi olduğunu belirterek, "Kullanım, bakım ve periyodik kontrol faaliyetlerinin yerine getirilmediği ya da aksatıldığı durumlarda, insanımız için büyük bir risk ve tehlike arz etmektedir. Bütün bu faaliyetlerin her biri ilgili mevzuatlarda tanımlanmış ve bu faaliyetleri yerine getirmek kanuni bir gerek olup, yerine getirmemek kanuni bir suçtur. Bu anlamda, ilgili mevzuatlar kapsamında başta bina sahipleri ve yöneticileri olmak üzere, belediyeler, muayene gözetim kuruluşları ve bakımcı firmaların bu yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Memnuiyetle ifade etmek istiyorum ki; 2015 yılı itibarıyla belediyelerimiz, kırmızı etiketli olarak tespiti yapılan ya da periyodik başvuru yapmaktan imtina eden asansörlerin tespit ve kapatılması yönünde harekete geçmişlerdir. Ayrıca, bu belediyelerimizi insanımızın can güvenliğini korumak adına atmış oldukları bu adımdan dolayı kutluyorum. Samsun Valiliği olarak insanımızın can ve mal güvenliğinin öneminin farkında olduğumuzu, yapılan uygulama ve faaliyetleri yakından takip ettiğimizi bir kez daha belirtmek isterim. 2015 yılında asansör periyodik kontrol faaliyetlerinde Samsun ilimizin ülkemizde örnek bir seviyeye ulaşacağına olan inancımız tamdır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, TSE Samsun Proje Koordinatörü Adnan Bahadır, İlkadım, Atakum ve Çarşamba Belediyeleri sınırları içerisinde yürütülmekte olan asansör periyodik kontrol faaliyetlerine dair, 2014 yılı faaliyet gerçekleşmeleri ve 2015 yılı ön görülere hakkında sunum yaptı. Toplantı, bakımcı firmalarıyla yapılan karşılıklı değerlendirmenin ardından sonra erdi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2. İstişare Toplantısı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0