ULUSAL

Türkiye'nin İlk Yerli Sismik Araştırma Gemisi Denize İndirildi

 
 89
Türkiye'nin İlk Yerli SismikAraştırma Gemisi Denize İndirildi - Türkiye'nin yüzde yüz yerli ilk sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı törenle denize indirildi.
Bafra Haber

 |  - Türkiye'nin yüzde yüz yerli ilk sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katıldığı törenle denize indirildi.

 Arınç, "Denizciliğimizin, tersaneciliğimizin bugün geldiği noktayı alkışlarla karşılamak hepimiz için gurur vesilesi olmuştur" dedi.  Türkiye'nin yüzde yüz yerli ilk sismik araştırma gemisi MTA Turkuaz, İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen bir törenle denize indirildi. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı.

"TÜRKİYE'DE BU VE BENZERİ GEMİLER ARTIK RAHATLIKLA ÜRETİLEBİLİR"
Törende bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, eseri takdirle karşıladıklarını belirterek, "Ama bugün yapılan iş farklıdır. Bugün yapılan iş özel girişimcilerimizin, Savunma Sanayi Müsteşarlığımızla, MTA ile el ele vermek sureti ile başardığı bir hikaye bir destan. Hakikaten bugün dünyadaki bu tür araştırma gemilerinde bulunması gereken bütün teknolojik donanım, çağdaş tüm aygıtlar, bu gemimizde bulunuyor. Eser Türk mühendislerinin, Türk işçilerinin ve ustalarının önemli bir projeyi başarma konusundaki iddialarını da ortaya koyuyor. Savunma sanayimiz destek vermek sureti ile takriben 300 milyon lira bir masrafı gerektiren bu gemi ile artık Türkiye'de bu ve benzeri gemiler artık rahatlıkla üretilebilir. Savunma sanayinin desteklediği bütün projeler, Türkiye'de yapılabilir. Türk düşüncesi, fikri, kapasitesi, projesi, uygulaması Türkiye'de mümkün olabilir. Bunun örneği gösterilmiştir. Ve bu örnek sadece Türkiye'nin ihtiyaçları için değil, belki de tüm dünyaya hizmet verebilecek bir noktaya gelmiştir. Denizciliğimizin, tersaneciliğimizin bugün geldiği noktayı alkışlarla karşılamak hepimiz için bir gurur vesilesi olmuştur" dedi.

"MTA TURKUAZ KUTUPLARDA DA MADEN ARAYACAK"
Açılışın Türkiye'nin gelişmişliğinin maden alanında da denizlerde süreceğinin göstergesi açısından önemli olduğunu belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "MTA Turkuaz gemimiz sadece kendi denizlerimizdeki madenleri değil aynı zamanda ilişkilerini geliştirdiğimiz bütün ülkelerle beraber bu çalışmaları yürütecek. Kutuplardan okyanuslara kadar dünyanın bütün denizlerinde yeni ortaklarla beraber arama faaliyetlerinde bulunacak. Ayrıca bu gemimizi depreme sebep olan fayların belirlenmesinden, derin denizlerdeki su akıntıları, deniz canlıları, deniz altındaki yaşam, denizlerdeki temizlik ve kirlilik oranlarının bilimsel oranlarda çalışmasına da inşallah katkı koymuş olacak" şeklinde konuştu.

"SON 13 YILDA BÜTÜN ALANLARDA ARAMA YATIRIMLARINI 10 KATINA ÇIKARDIK"
Denizlerden gelecek güzel haberleri beklediklerini ifade eden Yıldız, "Bu bizim zaman zaman söylediğimiz tersanelerimizin ne kadar güçlü olduğunu kabiliyetlerinin ne kadar geniş olduğunu göstermek açısından da son derece önemlidir. İnşallah denizlerimizden elde edeceğimiz iyi haberlerle beraber, müjdeli haberlerle beraber, şu ana kadar alabilmiş değiliz. Bir petrol ve doğalgaza rastlıyor olmamızla beraber sondaj platformunun da inşallah bu tür tersanelerde yapmış olacağız. Şu anda dünya borsalarında, dünya piyasalarında uluslar arası taşımacılıkla alakalı geldiğimiz noktada fiyatlar bir hayli düşmüş durumda. Bu tür tehditlerin, ülkemizde bir fırsat olarak dönüşebileceğini düşünüyoruz. Bir yandan da bu tarz bir gemilerin aramasına başlamış da bulunuyoruz. Son 13 yılda, özellikle AK parti hükümetlerimizle beraber geliştirdiğimiz bütün alanlarda arama yatırımlarını 10 katına çıkardık bütçe olarak ve sondaj miktarlarını da en az 6 katına çıkardık" dedi.

Dünya üzerindeki petrol fiyatlarına da değinen Yıldız, "ABD ham petrol fiyatlarının yüksek oluşuyla beraber, Çin'i, düşük oluşuyla beraber de Rusya'yı ekonomisini etkilemiştir. Ve buna bağlı olarak bütün silsile yoluyla bütün ekonomilerde artılar ve eksiler oluşmuştur. Son 7-8 ay içerisinde,dünyadaki ham petrol fiyatlarının oynamasından kaynaklanan sebeplerle 975 milyar dolarlık bir rakam, üretici ülkelerden tüketici ülkelere kaymıştır. Ve bizler bunun daima barış gerekçesi olmasına çabalayıp uğraşmışızdır" şeklinde konuştu.

"MTA'NIN BÜTÇESİNİ 10 KATINA ÇIKARDIK"

MTA'nın bütçesini 10 katına çıkardıklarını belirten Yıldız, "MTA sondaj faaliyetlerini 12 yıl öncesine göre 11 kat artırdı ve 350 bin metreler civarında yıllık sondaj yapıyor. AK Parti hükümetlerimizin bu ülkenin idaresinde koyduğu irade süresince yaklaşık 2 milyon 300 bin metre sondajda bulundu. 7.2 milyar ton kömüre yeni bir rezerv katıldı. Bu rakam dünyanın bir yılda kullandığı kömür miktarına denktir" şeklinde konuştu.
Yapılan duanın ardından kurdele kesilerek MTA Turkuaz sismik araştırma gemisi denize indirildi.

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • Türkiye'nin İlk Yerli Sismik Araştırma Gemisi Denize İndirildi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0