GÜNDEM

4 Bin Yıllık Lahit Öküzün Çeşmesi Oldu

 
 1865
4 Bin Yıllık Lahit Öküzün Çeşmesi Oldu - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 28 yıl önce bir vatandaş tarafından yapılan çeşmenin parçalarının 4 bin yıllık tarihi eser olduğu ortaya çıktı.
Bafra Haber

 |  - Yalçın Köse- Bafra Haber / Samsun`un Bafra ilçesinde 28 yıl önce bir vatandaş tarafından yapılan çeşmenin parçalarının 4 bin yıllık tarihi eser olduğu ortaya çıktı.

Kızılırmak Mahallesi Beşyol mevkiinde bulunan ve halk arasında Öküz Çeşmesi olarak bilinen Hasan Tunç Çeşmesi 1987 yılında, Hasan Tunç ve kardeşi tarafından Altınkaya barajının su toplama alanından çıkartılarak yapıldı. 28 yıldır Beşyol mevkiinde duran bu çeşme 4 bin yıllık bir tarihin her geçen gün yok olması ve zarar görmesine neden oluyor.

Çeşme ile ilgili açıklama yapan Tarih Öğretmeni Haydar Aksu şunları söyledi:

Ben Bafra`da tarih öğretmeniyim. 28 yıllık görev süremde Bafra`nın tarihi eserleri ve dokümanları üzerinde bayağı bilgi birikimim var. 28 yıldır herkesin önünden geçtiği bir çeşmenin hikayesinden bahsedeceğim.  Bafra`da 1982 yılından itibaren Altınkaya Barajının su toplama alanının içinde çıkartılan birden fazla parçanın Beşyol mevkiinde eski adıyla Madenoğlu pirinç fabrikasının yanı başı şimdide Bengülüler Derneğinin sırasında olan Hasan Tunç çeşmesinden bahsedeceğiz.

Bu dedemiz yıllar öncesinde su altında eserler kalmasın diye katırların, eşeklerin sırtında, buradan çıkarmış olduğu kaya mezarlarının rölyef ve çıkartmalarından 2-3 parçayı, 2 tanede sütun olmak üzere 5 parçayı Bafra`ya getirmiş, hayrat olarak bir çeşme yapmış. Fakat getirdiği parçaların 4 bin yıllık olduğundan bilgisi olmadan, bir tarihi koruma altına aldığından bilgisi olmadan, elindeki zenginliklerinin insanlığın mirası olduğunu bilmeden bunu yapmış. En güzel tarafı da getirdiği b u eserlere hiç zarar vermeden bire bir çeşmenin üzerine yapıştırarak kullanmış. Üstünü örtmemiş, saklamamış. Fakat 28 yıldır oradan geçen insanların sadece bir tek şey dikkatini çekmiş.  Bafra`da genellikle Öküz çeşmesi olarak geçmiş burası. Çeşmenin ilk şeklinde öküzün hemen ağzından su akıyordu. Fakat daha sonradan tadilatta öküzün sağ tarafına kaydırılmış.

Bu parçaların tarihi önemi günümüzden 4 bin yıl önce Frig Paflagon kaya mezarlarından çıkan kabartma işlemeli granit parçalardır. En az 4 bin yıllık mazisi vardır. Bu gün parçaların geldiği yer Altınkaya barajının altında 10 metre derinlikte olan bir noktadadır. Bu parçaları getiren 2 kardeşten birisi sağdır. Kendisi ile röportaj yapmak istediğimizde rahatsız olduğu için uygun bir zamanı bekliyoruz.

Bafra 7 medeniyetin yaşadığı bir bölgedir. Üzerinde bugün bereket suyu olarak gelen Kızılırmak, Bafra`yı ikiye böler, Batı yakası Paflagonya, doğu yakası Gaşga dediğimiz mitolojik tarihteki adıyla anılan bir bölgedir. Bafra`nın tarihi birçok yerde yazılmıştır ama Bafra`nın Azova dediğimiz eski bir yerleşim yeri olduğunu kimse bu güne kadar söylememiştir.

Alınan parçalar kayıp şehir Zalpa`ya çok yakın olan bir yerden getirilmiştir. 28 yıldır ne devlet ne vatandaş nede görevliler bu çeşmeyi görmemezlikten gelmiş yada gördüyse de hatıra binaen dokunmamıştır. Biran önce bu çeşmenin parçalarının alınıp devlet tarafından müzede muhafaza edilmesi gerekmektedir. Yoksa zamanında defalarca yazışmalarla, sözle bildirdiğimiz halde Şeyhulaş`taki Osmanlı Çeşmesi gibi buda yakında yok olup gidebilir veya bir karla yıkılan Alman çeşmesi yada eski adıyla Taçlı çeşme gibi yok olabilir. İlgililerin dikkatine sunulur. 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • 4 Bin Yıllık Lahit Öküzün Çeşmesi Oldu içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0