SAMSUN

CumhurbaŞkani Demİrel Ve BaŞbakan Yilmaz Samsun'da (2)Uluslararasi Samsun Havaalani Hİzmete AÇildi

 
 205
CumhurbaŞkani Demİrel Ve BaŞbakan YilmazSamsun'da (2)Uluslararasi Samsun Havaalani Hİzmete AÇildi - Temeli 1995 yılında zamanın başbakanı Tansu Çiller tarafından atılan Uluslararası Samsun Havaalanı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından hizmete açıldı.
Bafra Haber

 | Bafra haber - Temeli 1995 yılında zamanın başbakanı Tansu Çiller tarafından atılan Uluslararası Samsun Havaalanı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz tarafından hizmete açıldı.

Uluslararası Samsun Havaalanı'na ilk inen uçak, Başbakan Mesut Yılmaz'ı taşıyan 'ATA' uçağı oldu. Saat 11.05'de havaalanına inen Yılmaz, kısa bir süre Cumhurbaşkanı Demirel'in uçağının gelmesini bekledi. Tekkeköy ilçesi yakınlarındaki havaalanına saat 11.17 sıralarında özel GAP uçağı ile gelen ve beraberinde Bayındırlık ve İskan Bakanı Yaşar Topçu da bulunan Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizongun, Turizm Bakanı İbrahim Gürdal, Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ahad Andican, Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy, Ordu Valisi Kemal Yazıcıoğlu, Amasya Valisi Hüseyin Poroy ve Sinop Valisi Selahattin Başar ile bazı milletvekilleri tarafından karşılandı.

PLANLANAN SÜREDEN ÖNCE TAMAMLANDI
Uluslararası Samsun Havaalanı'nı inşa eden ALARKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir Garih, törende ilk konuşmayı yaparak, son teknolojiyle donatılan havaalanı inşatını planlanan süreden önce tamamladıklarını söyledi. Demir Yolları, Liman ve Hava İşletmeleri (DLH) Genel Müdürü Faruk Balcı da, konuşmasında, Uluslararası Samsun Havaalanı sayesinde, Samsun'da yıllık 300 bin olan yolcu taşıma kapasitesinin 2 milyona çıkacağını açıkladı. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Taner Küçükünsal'ın da bir konuşma yaptığı törende kürsüye gelen Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy, hizmete giren Uluslararası Samsun Havaalanı'nın öneminden söz ederek, Çarşamba ve Bafra ovalarında yetiştirilen ürünlerin dünya pazarlarına açılabilmesi için kargo binalarının da en kısa zamanda devreye sokulması gerektiğine dikkat çekti. Vali Aksoy, konuşmasında ayrıca, eski havaalanının Sivil Havacılık Yüksekokulu kurulması için 19 Mayıs Üniversitesi'ne verilmesi gerektiğini vurguladı.
Vali Aksoy'dan sonra konuşan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizongun, 17 adet havaalimanı bulunan Türkiye'de hava ulaşımını yurt genelinde yaygınlaştırmak amacıyla Çorlu, Nevşehir, Balıkesir, Kayseri ve Van havaalanları ile yeni terminal binalarının yapıldığına, ayrıca, Denizli Çardak Havaalanı Terminal binasının hizmete sokulduğuna dikkat çekti. Bakan Denizongun, bunların yanı sıra, stratejik öneme sahip olan Batman ve Hakkari-Yüksekova havaalanları ile Giresun Havaalanı projelerinin hazırlandığını vurgulayarak, ihalelerinin en kıza zamanda yapılacağını söyledi.

YILMAZ "HER İLE HAVAALANI İSTİYORUZ"
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arif Denizongun'dan sonra kürsüye gelen Başbakan Mesut Yılmaz, konuşmasında, Uluslararası Samsun Havaalanı'nın yapımının gerçekleşmesinin hem kendisi açısından, hem de 55. hükümet açısından önemli olduğunu kaydederek, "Uluslararası Samsun Havaalanı, bizim hükümetin, bizden önceki hükümet ile arasındaki farkı gösterecektir. Yılan hikayesine dönen havaalanı, 1994 yılında ihale edilmiş, 1995 yılında sözleşmesi yapılmış, 1996 yılında da inşaatı başlamıştır. 1997 yılında göreve geldiğimde, 2 yıl boyunca hiçbir şey yapılmadığını gördüm. Bugün zamanından 15 ay önce tamamlandı. Belki bundan rahatsızlık duyanlar var. Samsun'un emekter havaalanı, uygunsuz bir yerde şehrin içersindeydi. Biz her ile havaalanı istiyoruz" dedi.
Yılmaz, konuşmasında şunları söyledi: "17 ayda 5 havaalanı ile 12 tane yeni terminal binası açtık. Bizim yatırımlarımızla birlikte havaalanlarımızdaki yıllık yolcu kapasitesi 37 milyondan 80 milyon yolcu kapasitesine çıkmıştır. Bölge merkezi olan illere de uluslararası havaalanları kuruyoruz. Samsun, Karadeniz Ekonomik İşbirliği'nin merkezi konumunda. Ocak ayında iç hat seferleri buraya yapılacak. Yaz aylarında ise uluslararası seferlere açılacak. Ayrıca, kargo binaları da en kısa zamanda yapılacaktır. Karadeniz Sahil Yolu'nun da şantiye halinde olduğunu görüyoruz. Bu yol tamamlanarak, Türki Cumhuriyetler ile Türkiye arasındaki İpek yolu canlanacaktır. Karadeniz'in en önemli meselesi olan ulaşım sıkıntısının giderilmesi için en köklü yatırımları biz gerçekleştirdik."

DEMİREL: "HİZMET ORTADA"
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, tören için gelen vatandaşları kürsüye yaklaştırdıktan sonra başladığı konuşmasında, "Eğer bir hizmet varsa, işte hizmet ortada" diyerek, "Bugün buraya 12 trilyon liralık bir yatırımı açmaya geldik. Bütün bölgeye hayırlı olsun. Artık dünya değişmiştir, şartlar değişmiştir. Biz bu şartlara uyacağız. Bütün ülkede barış ve sevgi duvarı örülüyor. Karadeniz'de bu sevgi duvarı örülmeye başlandı. Bu havaalanı sayesinde dünyanın her yerine gidilip gelinecek. Benim vatandaşlarım buradan dış ülkeye gidecek, dış ülkeden buraya gelecek. Bu çok büyük bir nimet. Kalkınma 3 şekilde olur. Ulaşım, elektrik, haberleşme. Bunu Türkiye başarmakta ve başaracaktır. Uzun lafın kısası bu tesis, Türkiye'ye ve bölgeye hayırlı-uğurlu olsun" dedi.
Yapılan konuşmaların tamamlanmasının ardından kurbanlar kesildi ve Uluslararası Samsun Havaalanı'nın açılış kurdelası, Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz tarafından kesildi. Demirel ve Yılmaz, Bayındır İlköğretim Okulu'nu hizmete açmak üzere, havaalanından ayrıldı.
Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • CumhurbaŞkani Demİrel Ve BaŞbakan Yilmaz Samsun'da (2)Uluslararasi Samsun Havaalani Hİzmete AÇildi içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0