GÜNDEM

19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı

 
 237
19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı - Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti`nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin millî bayramıdır.
Bafra Haber

 |  - Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, her yıl 19 Mayıs tarihinde kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti`nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin millî bayramıdır.

 19 Mayıs 1919`da Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun`a çıkmıştır ve bugün İtilaf Devletleri`nin işgaline karşı Türk kurtuluş Savaşı`nın başladığı gün kabul edilir. Atatürk bu bayramı Türk gençliğine armağan etmiştir.

Tarihçe

Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa 24 Mayıs 1935`te "Atatürk Günü" adı altında kutlanmıştır. Beşiktaş`ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı`nda kutlanan bu ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline gelmiştir. Bu organizasyondan bir süre sonra gerçekleşen Spor Kongresi`nde söz alan Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni kutlanan Atatürk Günü`nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir. Kongrede oylanan bu öneri kabul edilmiş ve Atatürk`ün de onayıyla yasalaşmıştır. 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanan bu ulusal bayramın adı 12 Eylül Darbesinden sonra "Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

Kutlamalar

Her yıl 19 Mayıs günü Atatürk`ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye`nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde "Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına" yazan ve "Sevgi Bayrağı" olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu`ndaki Tütün İskelesi`nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, Cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun`dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale`den sonra, 19 Mayıs törenlerinde, Ankara`da Cumhurbaşkanına sunulur.

Cumhuriyet`le yaşıt olan bu kutlamalar sadece Cumhurbaşkanı`nın katılımıyla Ankara`da gerçekleşmekle sınırlı kalmaz, ülke genelinde stadyumlarda kutlanırdı. Ama 2012`de, Mayıs ayında havanın soğuk olacağı ve bu açıdan öğrencilere ve vatandaşlara yük olmaması gerekçesiyle başkent Ankara dışındaki illerde, stadyumlarda kutlanması Mili Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü`nce okullara gönderilen bir yazıyla engellenmiştir. Bu karar cumhuriyetçi kesimin büyük tepkisiyle karşılaşmıştır. Bu konuda Alper Ayhan tarafından bir dava açılmış ve kazanılmıştır.

 

Bafranın haberi, bafra
  • BafraHaber Yorum
  • 19 Mayıs Atatürk`ü Anma, Gençlik Ve Spor Bayramı içeriğine yorum yapmaktasınız
Favicon
  • Toplam Yorum 0